АБВ настоява парите за F-16 и бюджетът на Комисията по досиетата да се пренасочат за справяне с кризата

Румен Петков: Бюджетът на НЗОК за болничното обслужване е около 2,3 млрд. лева, лесно осигурими, ако се спре сделката за F-16. Бюджетът на Комисията по досиетата е още 10 милиона – все средства, които ще спомогнат оцеляването на българите през следващите месеци

Сделката за F-16 – купувачът може да отмени изцяло договора

Лидерът на ПП АБВ Румен Петков настоява за незабавно извънредно заседание на Народното събрание. Според него, България трябва да се опре на форсмажорната ситуация, в която се намираме, и на възможностите, които предвижда договорът за F-16, за да се спре сделката или да се отменят някои клаузи.

“Купувачът може да отмени изпълнението на договорите изцяло или да заличи отделни точки във всеки момент преди доставката на отбранителните изделия. Това означава, че след като вчера беше обявен договорът между ВВС на САЩ и „Локхийд Мартин“ не са направени никакви разходи“, обясни той.

По думите му такова действие на българската държава би било добра възможност да се подкрепят хората и икономиката в условия на глобалната пандемия от коронавируса.

„Това е възможност българското правителство незабавно да върне на България 2,5 милиарда лева и те да бъдат насочени към гарантиране на живота и здравето на българите, да бъдат насочени към спасяването на българската икономика. Това е стъпка, която преди всичко е акт на патриотизъм“, подчертава Петков.

„Дълбоко убеден съм, че нашите приятели и съюзници от САЩ ще ни разберат, защото ситуацията при тях също е много драматична и те надали биха могли да се впишат в сроковете, които вече са обявени. Ние трябва да защитим нашия интерес, да видим добрите европейски практики и тази форсмажорна обстановка да бъде насочена като решени в интерес на България, българските граждани и българската икономика“, посочва още лидерът на ПП АБВ.

Според него отмяна на договора за F-16 би ни позволило да минимизираме щетите и сумите, които ще платим за незапочнатия още реализацията си договор.

Закриване на Комисията по досиетата

Според лидера на АБВ трябва незабавно да бъде закрита и Комисията по досиетата, като цялата документация да бъде преместена в Държавния архив, което ще гарантира съхраняването и достъпът до нея на всички, които проявяват интерес.
„Една комисия, порочно зачената, обслужваща груби антидържавни интереси и в крайна сметка 10 милиона бюджет, от които никой не може да намери, особено през последните години, една стотинка разумно похарчени средства“, добавя още Румен Петков.

Незабавно намаляване на глобите за нарушаване на извънредните мерки

Румен Петков настоява и за незабавно намаляване на глобите, на които подлежат българските граждани при нарушаване на ограниченията, фиксирани в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.
„Глобите са непосилно големи. Това отвращава и дразни хората“, посочва той.

Наред с това, лидерът на ПП АБВ призова за цялостно преосмисляне на структурата на държавната администрация и управлението на държавните институции.

Румен Петков обърна внимание и на поведението на премиера Бойко Борисов, с което се нагнетява напрежение, за да се привлече общественото внимание. Като пример посочва реакцията на Борисов при срещата с президента, когато премиерът определи набързо кои са хората на първа линия в борбата с коронавируса, поставяйки разделителна линия.

Да проявим смирение, да проявим разум и държавническа отговорност, която да ни позволи да направим крачката напред, призова лидерът на ПП АБВ.

Само бюджетът на НЗОК за болнично обслужване е 2 258 000 000 лв. за година, подчертава Румен Петков. Нека тези средства да ги осигурим, прекратявайки сделката за F-16, за да сме сигурни, че за нас здравето на българина стои над всичко, включително и над слугинажа към чужди държави и икономики. Да се погрижим за здравето и живота на българите и за българската икономика, заяви Румен Петков./big5.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене