ОЧАКВАНО! Говорителят на 14-те недоволни лекари в МБАЛ-Г. Делчев д-р В. Донков първият с прекратен договор

Вчера управителят на МБАЛ „Ив. Скендеров” в Гоце Делчев д-р Владислав Улевинов прекрати договора за работа с гинеколога д-р Виктор Донков, който стана гласът на недоволните си колеги. Донков получил заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение рано сутринта, след нощно дежурство.

Гинекологът стана първият от 14-те гоцеделчевски лекари, които скочиха срещу Улевинов. На 5 март те поотделно подадоха предизвестия за напускане, но след молби от страна на градската управа и пациентите на 1 април оттеглиха писмено подадените заявления заради обявената в страната ковид криза и уведомиха Улевинов, че „след отмяна на извънредното положение всяка от страните – работодател и служител, ще прецени дали желае трудовото правоотношение да продължи, или не”.

В заявленията за замразяване на предизвестията лекарите изрично бяха помолили Улевинов да ги уведоми писмено до 3 април съгласен ли е или не със замразените предизвестия, а  ако не го направи, лекарите ще считат, че трудовите им правоотношения с МБАЛ са официално прекратени.

Вчерашната заповед за освобождаването на д-р Донков бе приета от всички лекари като „началото на края” на болничната криза и колегите на гинеколога започнаха да гадаят в колко точно часа ще пристигнат и техните заповеди за освобождаване от работа.

До снощи още нямаше насрочена извънредна сесия, която 12 съветници настояха да се проведе най-късно в събота и на нея Улевинов да бъде освободен от поста управител, за да се запазят напускащите специалисти.

Междувременно болничният управител д-р Вл. Улевинов разпрати вчера до медиите следното съобщение: Във връзка с разпространени твърдения, че от понеделник МБАЛ „Иван Скендеров“ напускат 14 лекари, бих желал да Ви информирам, че в законовия срок до лекарите д-р Коков, д-р Геранов, д-р Бъчварова, д-р Герова и д-р Кълвачева са изпратени уведомителни писма, че могат да останат на работа.
В понеделник предстои среща на управителя с началниците на отделения, за които срокът на предизвестие е тримесечен.
От 03.04.2020 г. са освободени от работа подалите предизвестия за напускане д-р Канелов, д-р Донков и д-р Стоева, с които е спазен едномесечният срок, предвиден в Кодекса на труда. в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене