Цигарите поскъпват от есента

Поскъпването на тютюневите изделия заради новите акцизни ставки може да се отложи до 1 септември, а не да е от 1 юли. Това стана ясно по време на дебатите по актуализацията на бюджета в ресорната парламентарна комисия.

В законопроекта е предвидено покачване на акцизните ставки на конвенционалните и електронните цигари и въвеждането на акциз при никотиновите течности от началото на следващия месец, както и поетапното покачване на този акциз от юли до 2025 година.

Председателят на Асоциацията на производителите и вносителите на тютюневи изделия Вержиния Джевелекова обърна внимание, че новите акцизи ще изискват регистрация на нови цени и съответно промени в бандеролите, което изисква време. Затова тя настоя само тази година срокът да се измести. „Така че, тези обстоятелства налагат поради технически (причини), оперативно, по-дълго време, за да можем да се справим. Днес сме 9 юни. Молбата ни е да разгледате възможността този срок да бъде увеличен – тоест отсрочка за първото вдигане, което предстои. Например първи октомври за нас би било прекрасно“, каза тя, цитирана от БНР.

„През септември мисля, че е постижим срок“, отговори вицепремиерът Асен Василев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене