Борисов не дойде да обясни има ли маски в държавния резерв

Вместо него това направи шефа на Агенцията за резерва

Въпреки настояването на червената шефка Корнелия Нинова премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан от депутатите и да обясни дали има маски и защитни облекла в държавния резерв, това не се случи, защото мнозинството отхвърли предложението й.

Вместо Борисов в парламента дойде председателят на Агенцията „Държавен резерв“ Станимир Пеев.

Тъй като информацията е класифицирана, законотворците го изслушаха при закрити врата.

Парламентът ратифицира и Рамковото споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие.

Съгласно публична оценка на Европейската комисия, с присъединяването на България към Рамковото споразумение, то покрива около 455 млн. души в Европейския съюз, или 90% от населението на Европейския съюз.

Споразумението е рамка, която дава възможност страните от ЕС съвместно да провеждат бъдещи тръжни процедури за конкретни мерки за медицинско противодействие.

В случай на кризисна ситуация, засягаща здравето на населението, България ще има възможност да участва в нови тръжни процедури по реда на Рамковото споразумение, като същевременно си запазва правото да предприеме действия самостоятелно да осигури медицински мерки за противодействие, извън съвместното възлагане.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене