Кое убива коронавируса веднага?

Всеки от нас може да се предпази от новия вирус COVID-19 по съвсем лесен начин. При това не трябва да се бием с хората за маски в аптеката.

Сапунът и водата са „брутално ефективни убийци“ на коронавируса, защото сапунът едновременно привлича и отблъсква мазнините.

Сапунът действа като разрушител, който срутва сграда и отнася всички тухли, казва Пали Тордарсон, химик в университета на Нов Южен Уелс. Публикацията му в Туитър за чудесата на сапуна се разпространи светкавично в социалната мрежа.

Сапунът е амфифилно вещество, което съдържа молекули с двойнствена природа. Една част привличат водата и отблъскват мазнините и белтъците, а другата привлича мазнините и отблъсква водата.

Като налеем зехтин във вода, капките му се събират в една голяма, която плува на повърхността, защото мазнините не се смесват с водата. Но ако смесим сапун с вода и зехтин, мазнината се разпръсква. Причината е, че сапунът привлича мазнините със своите липофилни съставки и в същото време го разгражда с хидрофилните си съставки.

Вирусите са РНК, покрита с мазнина и белтък. Химикът ги нарича „мазни топчици в наноразмер“. А сапунът безотказно унищожава „мазни топки“. Той се справя с вируса по същия начин, по който разгражда мазнината във вода, казва Тордарсон, пише сайтът Вокс.

Той пояснява, че химическите връзки между съставките на вируса не са здрави и това позволява на сапуна да предизвика разпада му. Но му е нужно време, затова ръцете трябва да се мият поне 20 секунди. После водата изпраща вече обезвредените компоненти на вируса в канала, пише 24zdrave.bg.

Алкохолът в геловете за почистване на ръце също унищожава вирусите. Но за постигане на ефекта от сапуна е нужна висока концентрация на алкохол. Химикът предупреждава, че ако ръцете са влажни или изпотени, въздействието на алкохола върху вируса намалява.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене