US учени: Най-масовото лекарство без рецепта помага срещу К-19

Това установи ново проучване на екип от Университета в Мериленд

Приемът на аспирин може да намали риска хоспитализираните пациенти с коронавирус да се разболеят тежко или да умрат, показва ново проучване, цитирано от DailyMail, информира „Дарик“.

Изследователите установили, че ниски дневни дози от хапчето могат да намалят с повече от 40% вероятността заразените с коронавирусна инфекция да постъпят в интензивно отделение или пък да бъдат интубирани.

Екипът от Медицинския факултет на Университета в Мериленд заявява, че са оптимисти за ефикасността на достъпното лекарство в битката с тежките усложнения при коронавируса. Това откритие обаче трябва да бъде клинично тествано.

„Ако нашата констатация бъде потвърдена, това ще направи аспирина първото широко достъпно лекарство без рецепта за намаляване на смъртността при пациенти с COVID-19.“, каза каза ръководителят на изследването д-р Джонатан Чоу.

За изследването екипът е наблюдавал 412 пациенти с COVID-19, лекувани в Медицинския център на Университета в Мериленд в Балтимор и три други болници по Източното крайбрежие на САЩ. Около една четвърт от тях приемат ежедневно ниски дози аспирин преди или веднага след приемането им за лечение. Тези, които ежедневно са приемали аспирин, намаляват риска от прием в интензивно отделение с 43% и с 44% риска да бъдат интубирани.

Най-важното е, че резултатите показват, че аспиринът намалява риска от смърт в болница с 47%.

Коронавирусът увеличава риска от опасни и смъртоносни кръвни съсиреци, които могат да се образуват в сърцето, белите дробове и кръвоносните съдове.

Употребата на аспирин обаче пречи на кръвните съсиреци, което според екипа е причината лекарството да има толкова много ползи срещу COVID-19. Според редица изследвания обаче приемането на аспирин от деца под 16-годишна възраст може да бъде изключително опасно./Zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене