900 000 лв. ще струва на община Благоевград освобождаването на селата от винетки

900 000 лв. на година ще струва на община Благоевград да поеме стопанисването на републиканската пътна мрежа, за да се освободят от винетни такси жителите на околните села при пътуване до общинския център. Това е показал анализ, направен от кметския екип в резултат на запитвания от граждани и транспортни фирми за възможността общината да кандидатства пред АПИ.

Зам. кметът по строителството инж. Евг. Терзиев отбеляза, че пътищата без алтернатива са гл. път Е-79, който свързва кв. „Струмско“ със селата Рилци и Бело поле, пътят Благоевград-Зелен дол-Ст. Лисичково до границата със Северна Македония и пътят Благоевград-Покровник-Падеж-Габрово-границата със Северна Македония. Общата дължина на тези пътища на територията на общината е 45 км, посочи инж. Терзиев и добави, че стопанисването им ще донесе финансов ангажимент от 900 000 лв. по сега действащите цени в АПИ за поддръжката на пътищата.

Екипът на Р. Томов е обсъждал и минималистичен вариант с включване на участъка от „Струмско“ до с. Рилци и с. Бело поле с дължина около 5 км, както и пътищата от Благоевград до с. Зелен дол и до с. Покровник, като идеята е, че в тези две посоки се развиват бизнес зони и има предприятия, складове за строителни материали и др. обекти, които обуславят доста оживен ежедневен трафик. Финансовият ангажимент за поддръжка за този пътен „пръстен“ би излязъл на общината около 303 000 лв. годишно.

„Цените са прогнозни, затова сме направили запитване към АПИ и към Сдружението на общините за конкретен и точен отговор, и тогава ще вземем окончателното решение“, съобщи зам. кметът по строителството.

Изготвена е нова организация на движението в централната зона на Благоевград, която, от една страна, да облекчи трафика в пиковите часове, а от друга – да намали вредните емисии във въздуха. Затворената ул. „Менча Кърничева” между двора на ІІІ ОУ и полицията, която в момента служи само за паркинг, ще се отвори от ул. „Вл. Черноземски“ до ул. „Илинден”, като в участъка до ул. „В. Валчук“ едната лента откъм полицията ще остане с паркоместа под ъгъл от 60 градуса. Така ще се облекчи трафикът към кръговото кръстовище при строителната гимназия и автомобилите, движещи се в посока ул. „Илинден“, ще могат да скъсят маршрута си. Подготвя се предложение до ОбС ул. „Шишман“ покрай реката от бившата пивница „Кривата краставица“ до бившите хали да се извади от „синята зона” и да стане двупосочна и по нея да няма паркоместа. „В района има няколко паркинга с достатъчно паркоместа, които да поемат нуждата за паркиране и те остават „синя зона“, съобщи инж. Терзийски. Ще се забрани престоят и паркирането на ул. „Дж. Баучер“ в дясната лента от моста на р. Бистрица към кръговото кръстовище при строителната гимназия за часовете от 7 до 9 сутринта, както и от 16 до 18 часа, за да не се затруднява движението в пиковите часове. Промяна на движението се предвижда и по ул. „Бр. Миладинови“ – от входа на болницата към печатницата в участъка от ул. „Ал. Константинов“ до ул. „3-ти март“, където тя ще стане еднопосочна, тъй като едната лента непрекъснато е заета от паркирани автомобили.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене