Мечетата сирачета в стрес

Трите мал­ки мечета, които бяха спасени в Родопите, са много стре­сирани и се плашат от хората. Това разкри Явор Гечев от фон­дация „Чети­ри лапи“.

Животните бяха открити в безпомощ­но състояние край смолян­ското село Барутин, а в момента са настанени в парка за танцуващи мечки в Бе­лица, като контактите им с хора са сил­но ограничени. Не бива да бъдат излагани и на риск от заболяване.

„Мечетата са на едва три месеца и са отбити прежде­временно от майка си. Това ги е стресирало, тъй като в този период са силно зави­сими от нея и имат нужда да бозаят. Прекарали са едно денонощие сами без храна и течности. Доста са слабички. В момента се захран­ват с козе мляко, което е най-близо до мечеш­кото. Да­ват им се и витамини“, добави Ге­чев.

Женско­то мече е най-едро – около 3 кило­грама, докато двете мъжки са по-дребни. Едно­то дори е из­търсаче и тежи само два кило­грама, но също има добър апе­тит. Бозайници­те ще бъдат под­ложени на укрепваща диета, а след две седмици ще бъ­дат настанени в спасителен център в Гърция, който е специализиран в оказване­то на помощ на осиротели мечета. „След стабилизира­нето им те ще бъдат върнати в естествената им среда, тъй като това е най-доброто ре­шение за тях. Мече­тата ще бъдат пуснати в Родо­пите, които са техният ареал на оби­тание“, поясни Гечев.

Експертът от „Четири лапи“ изказа мнение, че майката на малките живот­ни е била или про­гонена, или убита от брако­ниери. По негови думи това било на 90% сигурно, тъй като възрастна мечка няма как да изостави малките си. От екоинспекцията в Смо­лян решиха да поставят фо­токапани край село Барутин, за да следят дали майката няма да се появи в търсене на отрочетата си.

„Шансът на мечетата да оцелеят е малък, защото отглеждането на диви жи­вотни без тяхната майка, особено в този критичен пе­риод от възрастта им, е из­ключително трудно. Колкото и добри грижи да се полагат, смъртността при подобни случаи остава висока“, за­върши Гечев.

Иво Ангелов

Вестник “ ТОП ПРЕСА  „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене