Сандански залага на Airbnb

След кризата новото строителство е по-ограничено и търсенето на жилища е повече от предлагането

Сандански и общината се развиват като туристически център. Затова и тенденцията, започнала още през 2017 г., да се купуват завършени и обзаведени имоти с цел инвестиция – основно за отдаване под наем чрез Airbnb и Booking.com и по-рядко за дългосрочен наем, става отчетлива през 2019 г.

Завършени имоти обаче трудно се намират, тъй като местните специалисти в последните години извършват довършителни работи в Германия и Англия. „Сега за една баня например се налага да се запишеш в списъка на майстора за след 4-5 месеца поне“, казва Марияна Ангелиева, мениджър на кантората на „Адрес Недвижими имоти“ в Сандански.

От дългосрочни към краткосрочни наеми

Пазарът на краткосрочни наеми се развива основно и заради кризата в дългосрочните. „Откакто работниците, които строяха магистрала „Струма“, си тръгнаха, наемният пазар е почти в ступор. В града има много жилища за отдаване под наем, но до сделки се стига предимно с тези с много ниски цени от 120-200 лв. на месец“, разказва Ангелиева.

„Цената на нов обзаведен двустаен апартамент е около 200 евро на месец, а за тристаен – около 250 евро“, по информация на Михаил Стоев, управител на „Макс имоти“ в града. Клиентите, готови да плащат тази цена, обаче също намаляха, уточнява Ангелиева. Наблюденията й са, че има търсене от гърци, пенсионери или работещи в България, които искат да наемат апартамент за по два-три месеца. Те имат много изисквания – за добро обзавеждане, асансьор, гараж или паркомясто, но на ниски цени. Затова и голяма част от наемодателите се пренасочват към пазара на краткосрочни наеми.

Купувачите са основно българи

Трайна тенденция на пазара е, че почти 90% от купувачите са българи – млади семейства, хора на възраст от големите градове, особено от София, българи, които отдавна работят в чужбина. Чужденците, доколкото ги има, са руснаци, гърци, германци. „Любопитното за нас е, че повечето българи, работещи в чужбина, заявяват, че купуват имота, за да има къде да живеят, като се завърнат в България някой ден. За едни това е след пенсиониране. Други обаче казват, че ще поспестят още и ще се установят трайно в България, за да развиват някакъв собствен бизнес“, добавя Марияна Ангелиева. Масовият купувач е българин, който търси основно имот за собствено ползване. Такава е дългосрочната идея и на сегашните купувачи с инвестиционна цел. Затова и най-търсени са двустайните и тристайни апартаменти. „Местните жители също имат желание за покупка на имоти, но сделките с тях са по-редки. Те по-трудно получават финансиране от банките в желания размер, защото заплатите не са високи или поради задлъжнялост“, са наблюденията на мениджъра на „Адрес“.

Продават както чужденци – предимно руснаци и англичани, които не ползват редовно имотите си, така и българи. Сънародниците продават наследствени имоти, имоти, неподлежащи на делба, за да сменят стария си апартамент с нов или за да помогнат на децата или внуците да купят жилище в София или в чужбина.

Търси се ново строителство

На имотния пазар най-жив е интересът към жилищните имоти. За покупка най-вече се търсят нови тристайни и двустайни с Акт 16. Предпочитани са идеалният център и локациите близо до парка. Цените са в от порядъка на 700 – 1000 евро за кв.м. В други части на града падат и под 500 евро на кв.м, предимно от вторичен пазар, казва Михаил Стоев. По негова информация новите тристайни апартаменти се предлагат на цени от около 45-60 хил. евро, а двустайните – за 25-45 хил. евро в зависимост от района и степента на завършеност.

След кризата новото строителство е в ограничени граници и в момента търсенето на жилищни площи е повече от предлагането, отбелязва мениджърът на „Макс имоти“. За 2018 г. разрешителните за строеж на нови сгради са не повече от 15, потвърждава и Марияна Ангелиева.

Продава се повече старо

Продава се повече старо строителство, отбелязва мениджърът на „Адрес“. Тя пояснява, че новото строителство е предимно във ваканционните части на града – местностите Нишан таши и Чинар куши, а там търсенето е доста по-слабо, отколкото в същинските градски райони. Освен това старото строителство е по-евтино с по-просторни и функционални помещения. Най-предпочитаните квартали по нейна информация са идеалният център и централната градска част, Смилово, Ливадица и районът около общината.

Търсенето е съсредоточено в ниския ценови сегмент – двустайни до 40 хил. лева, тристайни до 50 хил. лева, но предлагане на тези нива по скоро е изключение. Масовите оферти са за двустайни апартаменти е между 25 и 35 хил. евро за имот на мазилка и замазка, а в завършен вид – от 33 хил. евро до 89 хил. евро за луксозно обзаведен имот в центъра. Тристайните на цени под 40 хил. евро са единици и обикновено изискват още поне 20 хил. евро за основен ремонт.

„Има засилено търсене и на апартаменти старо строителство за по 30-40 хил. евро, както и на панелни – двустайни по 20-25 хил. евро и тристайни за 25-35 хил. евро в зависимост от състоянието. Много от купувачите инвестират с цел отдаване под наем“, потвърждава и Михаил Стоев.

Цените и пазарът стагнират

„Цените в града в последните една-две години стагнират, с тенденция за отстъпки до 10 и повече процента при сериозен интерес от купувачи с пари в наличност“, казва Марияна Ангелиева. По нейна оценка имотният пазар в района също е в сравнителен застой като следствие на икономическия застой. Сандански се развива туристически, но това не води до приток на нови хора, които да се установят дълготрайно в града. Надежди се свързват с идеята за икономическа зона в село Дамяница до Сандански, която да привлече инвеститори, осъществяващи дейности с висока добавена стойност, и това да раздвижи имотния пазар и съответно цените на имотите.

Мечтата за къща – трудно осъществима

Често българските клиенти, работещи от дълги години в чужбина, търсят парцели за еднофамилни къщи – около парковата зона в Сандански и в близък периметър около града. Има и интерес към парцели и къщи в селата около Сандански, казва Михаил Стоев. „Няма обаче предлагане, което да срещне интересите на купувачи и продавачи. Единичните парцели на пазара са с цени от 30 до 110 евро за кв.м, които купувачите не са склонни да платят. Обявени парцели за продажба има няколко, но почти всички са за строителство на калкан или за жилищни сгради до 10 м, а не за еднофамилни къщи, каквото е търсенето, казва Марияна Ангелиева. По данни на „Макс имоти“ има търсене и на земеделски земи за оранжерии, овощни градини, лозя.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене