До 3 лева за ученическа бележка от личния лекар

Тя ще излезе от задължителния пакет на общопрактикуващия лекар

Извинителната бележка за отсъствие на ученик от училище, която се дава от личен лекар, ще бъде на стойност не повече от 3 лв.

Това каза д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз (БЛС), след последното заседание на НЗОК и БЛС относно Националния рамков договор (НРД) за 2018 г.

„Ученическата бележка ще бъде на стойност не повече от 3 лв., тя ще излезе от задължителния пакет на общопрактикуващия лекар. На този етап това е споразумението, което постигнахме заедно с Надзорния съвет на НЗОК“, каза още той и обясни, че е решено бележката да излезе от пакета, защото тя е административна дейност.

Д-р Грозев коментира и темата за ограничението от десет минути преглед при личен лекар.

Направихме така нещата, че тези десет минути няма да бъдат изискуеми при профилактичен преглед. Профилактичен преглед е преглед, който е поетапен – той може да бъде отчитан и в последващ период, тъй като се чакат изследвания, образна диагностика, лаборатории и др.“, обясни шефът на БЛС.

Като цяло над 90 на сто от предложенията на Българския лекарски съюз, включително и тези, направени в последния момент, са приети от Надзорния съвет на НЗОК за Националния рамков договор за тази година. Двете страни са договорили повишаване на цените на 137 клинични пътеки, в първичната и в специализираната извънболнична помощ са предвидени общо 24 млн. лв. повече и над 148 млн. лв. – за болниците, посочи Грозев.

По думите му има „малък проблем, свързан с текстове на наредби, които се обжалват в съда, но за да влязат в сила нашите предложения, трябва да ни се даде мандат тези наредби да бъдат приети след евентуалното подписване на рамковия договор“.

Ще се работи и ще бъдат приети само тези текстове, по които е постигнат консенсус по време на преговорите, допълни Венцислав Грозев.

На 24 февруари предстои събор на БЛС, на който ще бъде обсъждано и решено дали да бъде даден мандат за подписване на НРД 2018 г.

struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене