Благоевград ще сведе глава пред подвига на Апостола

На 19 февруари 2020г., от 11.00 часа на паметника на Васил Левски на бул. ,,Васил Левски” ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност по повод 147 години от обесването на Апостолa на свободата.

Васил Иванов Кунчев, е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. Той е популярен с прозвището Левски и е едно от най-светлите имена в българските национално-освободителни борби. Васил Левски е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго.

Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-Турска война, довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.

На 27 декември 1872 г. е заловен от турската полиция до Къкринското ханче, край Ловеч. Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19 февруари. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.

В последните си часове Васил Левски се изповядва пред архиерейския наместник на София – отец Тодор Митов като в изповедта си казва: „Каквото съм правил, в полза народу е”. Всяка година, на тази дата България скърби за Апостола на Свободата и отдава почит пред делото му.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене