Съвети при избор на слънчеви очила

Със всеки изминaл ден, хората започнаха да обръщат по-специално внимание на очите си и проявяват интерес за това как оптимално да ги предпазят от вредните слънчеви лъчи. Евтините очила, които може да срещнете по павилиони и щандове, в никакъв случай не са приоритет за очите ви и дори може да им навредят вместо да помогнат.

Любопитно е хората не са запознати, че носенето на слънчеви очила със слаб процент защита, повече вреди, отколкото ако въобще не носите очила.

Етикетът на всеки чифт е от ключово значение и трябва да ви предостави най-важната информация за вида очила. Задължително трябва да съдържат: произход, степен на защита и маркерът „CE“.

Обърнете внимание на степента на защита, тя не трябва да е по-ниска от 99%. Това означава, че такъв процент от UV лъчите биват блокирани и не достигат до окото.

Маркерът „CE“ обозначава, че този чифт очила отговаря на 100% от европейските изисквания за филтриране на електромагнитни лъчи , чиято дължина е до 400 нанометра.

Съществува европейски стандарт, който категоризира защитата на слънчевите очила в цели 5 категории. Потърсете дали върху етикета не е обозначено в коя категория попада вашият чифт.

Категория нула (0) обозначава очила, които не са подходящи за излагане на слънчева светлина.

Категория 1 включва очила, подходящи за облачно време. Категории 2 и 3 имат защита от UV лъчи, но 2 се препоръчва при по-слабо слънце. Категория 4 е подходяща при сняг или много жарко Слънце. Последната категория 5 е с много плътно затъмнение на стъклата, затова не се препоръчва при шофиране.

Без значение от категорията, не забравяйте, че всеки чифт трябва да осигурява 100% UV защита до 400 нанометра дължина.

Търсете оригинални слънчевите очила в специализирани магазини и оптики. Не се притеснявайте да питате всичко, което искате продавач-консултантите. Те са специалисти и могат лесно да ви насочат към най-подходящия чифт за вас.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене