МВнР: Четири автобуса пътуват към Киев, други три тръгват от Одеса за България

За Киев в момента пътуват четири автобуса, които се намират на 300 км. от границата. От Одеса автобусите са пълни и 130 души тръгват днес от там за България.

Външно министерство прави всичко по силите си, за да изведем нашите сънародници от Украйна. Това увери говорителят на МВнР Митко Димитров по NOVA NEWS във връзка с получени сигнали, че наши сънародници не могат да получат информация за евакуационния план.

„Пред посолството ни е в Киев е имало въоръжен човек, който е заплашвал мисията ни. Украинските власти са се намесили и от съображения за сигурност. Заради това не искаме да обявяваме публично часа и мястото на пункта за евакуация. Това ще стане на място от консула и посланика ни, които ще прозвънят всички хора по списъка“, допълни Димитров.

Той допълни, че освен другите ангажименти, посланикът ни и консулът ни в Киев издават документи за самоличност на нашите сънародници и техните деца, които нямат, за да могат те да напуснат страната. „Прозвъняват списъците, в които бяхме помолили гражданите да се записват с актуални данни и местоположение. Мисията ни работи с много ограничен ресурс“, обясни Димитров.

Говорителят на МВнР съобщи, че страната ни има и план за евакуация по въздух в случай, че това стане възможно. „Знаете, че въздушното пространство над Украйна е затворено. Напомням още веднъж, че МВнР от седмици зове българските граждани, които се намират на територията на Украйна да напуснат страната, защото имахме оперативна ситуация какво предстои„, каза още говорителят на министерството.

Той призова българите в Украйна да се въздържат от коментари, че страната ни не прави нищо за евакуацията им.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене