Дебнат ни на границата дали пътуваме, ако сме в болнични

Предлага се и болничният лист да се подписва и от лекар, с който работодателят има сключен договор

„Гранична полиция“ ще дебне на границата дали пътуваме, когато сме в болнични. Това е залегнало в проект на мерки за ограничаване на т. нар. „фалшиви болнични“.

За него съобщи социалният министър Деница Сачева. За целта граничните полицаи ще получат достъп до базата данни на Националния осигурителен институт (НОИ) и ще подават сигнал там, ако засекат пътник с болничен лист.

Освен това, служители на НОИ и регионалните здравноосигурителни каси ще правят внезапни проверки за спазване на определеното в болничния лист лечение. Ако се окаже, че пациентът не спазват постелъчен режим, т.е. не е в леглото у дома, ще бъде глобяван.

Предвижда се още продължителността на временнната неработоспособност с болничен от лекарската комисия да се намали от 30 на 20 дни. Дните без прекъсване на болничен пък се намаляват от 180 на 120. След тези 120 дни – работникът ще бъде длъжен да отиде на ТЕЛК комисия.

Личните лекари – ще могат да изписват до 7 дни болничен, вместо досегашните 14. Ако болният не оздравеете за това време, ще трябва пак да ходи на доктор.

Всички тези мерки засега са само предложения, които трябва да бъдат обсъдени с бизнеса и синдикатите.

Държавата няма намерение да изплаща първите три от болничните на работниците. Това е невъзможно, тъй като тя „работи в условия на ограничен бюджет“, каза още министър Сачева. по думите й става дума за около 200 млн. лв. годишно.

Искането за такава промяна в закона беше направено от бизнеса. Според работодателите хората злоупотребяват с болничните листове и ги използват дори, когато не са болни. Това пък води до сериозни загуби за индустрията, която вместо да генерира – плаща. Освен това работодателите твърдят, че решението те да изплащат първите три на болничните е било въведено преди години като временна мярка, която е трябвало отдавна да бъде променена.

Лекари искат да изпращат електронно копие от болничния лист на работодателя така, както изпращат сега до Националния осигурителен институт (НОИ). Това предложение пък е направило Сдружението на общопрактикуващите лекари в свое становище до Народното събрание, Министерството на здравеопазването и Българския лекарски съюз. То е по повод дискусиите по т. нар „фалшиви болнични“.

От там уточняват, че предложението е направено „още при разработването на функцията изпращане по електронен път от лечебното заведение към НОИ, като втори етап на реформа“. Това „трябваше да се случи в рамките на година. Сега е неотменно условие, което ще повиши не само контрола, но ще създаде и удобство за пациента и всички заинтересовани страни“ се казва в документа.

Общопрактикуващите лекари настояват още НОИ да поеме изплащането на пълния размер на болничните като работодателите бъдат освободени от задължението да заплащат част от дните, което беше прието преди десет години като временна антикризисна мярка.

„Предложенията за вменяване на допълнителни функции на Регионалните съвети към Регионалните здравни инспекции“ с оглед контрол са неработещи“, заявяват от сдружението. От там предлагат тези съвети да бъдат премахнати, тъй като „по обективни причини те нямат необходимия капацитет, нито компетентност да осъществяват очаквания контрол“.

Вместо тях контролът, до известна степен, да поемат Службите по трудова медицина (СТП), с които имат сключени договори всички работодатели.

„СТБ има задължение да извършва ежегоден анализ на заболеваемостта по временна нетрудоспособност на работещите по представените болнични листа. Работодателят да изисква от службата при изготвянето на този анализ да идентифицира случаите на често боледуващи или такива, които по някаква причина са „съмнителни“ от гледна точка на работодателя. След това СТМ да разгледа обстойно тези случаи и да планира за тези хора по-целенасочен от стандартния профилактичен преглед (става дума за профилактичните прегледи, които работодателят осигурява по наредба), за да види дали има причина те да боледуват толкова често и каква е тя. Едновременно с това СТМ да прави и по-детайлна оценка на рисковите фактори на работната среда. Работодателите да могат да възложат на СТМ да извършва проверки по спазване на предписания в болничните листа режим“, предлагат още от Сдружението на общопрактикуващите лекари. От там уточняват, че неспазването на режима би могло да се третира като дисциплинарно нарушение или самоотлъчка. Джипитата предлагат службите по трудова медицина да са тези, които да обжалват решение по отношение на болничните листа. Те са и против предложението за намаляване на броя им за една година.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене