Новият шеф на КАТ-Благоевград с редица кадрови промени

573 чужденци са получили шофьорски книжки от КАТ – Благоевград през 2019 г.

За издаване на СУМПС на чуждестранни граждани е необходимо те да имат обичайно пребиваване на адреса, на който са регистрирани в България минимум 6 месеца назад от датата на подаване на заявлението за издаване на документа, или да имат сключен трудов договор с български работодател, също минимум 6 месеца назад от датата на подаване на заявлението, поясни началникът на КАТ – Благоевград ст. инспектор Цветан Ангелов в отговор на репортерско запитване.

По отношение обслужването на гражданите новият шеф на КАТ – Благоевград бе категоричен, че има нужда от мерки за подобряване на работата и вече е предприел промени в тази посока, включително и кадрови, които продължават,пише струмабг.

„От встъпването ми на тази длъжност моите преки наблюдения показват положителна промяна и подобряване в обслужването на гражданите, ползващи услугите на КАТ – Благоевград. Създадена е оптимална организация и считам, че служителите изпълняват служебните си задължения своевременно и с необходимите компетентност и професионализъм. Разбира се, нашият стремеж е гражданите да бъдат обслужени своевременно с нужната бързина и отношение, и работим усилено в тази насока“, заяви ст. инспектор Цветан Ангелов.

От кои държави най-вече са чужденците, които са се сдобили с български шофьорски книжки, не стана ясно, тъй като в службата не се води такава статистика. Според източници на „Струма“ основният наплив е от македонци, но през миналата година се забелязва и завишен интерес от страна на руснаци, пребиваващи предимно в Банско. Задължително условие за издаване на шофьорски книжки на чуждестранните граждани е да легализират дипломите си за образование в РУО – Благоевград, като според българското законодателство трябва да са завършили минимум 10 клас. Тази процедура важи абсолютно за всички чуждестранни граждани, без разлика дали са от страна, член на ЕС, или друга. Същото се отнася и за българите, които пребивават или работят повече от 6 месеца зад граница.

Срокът на валидност на шофьорските книжки на чужденците е както при българите – 5 години. 10 години е срокът на свидетелствата за управление на МПС за лица с увреждания, което беше прието като изменение в Закона за личните документи миналата година.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене