„Blagoevgrad-News“ на 4 години! Мариета Димитрова: За мен Blagoevgrad-News е като второ дете…

Със стилно парти в тесен кръг, колегите ни от „Blagoevgrad-News“ отпразнуваха 4 години от създаването на медията. Авторитетната дейност на сайта събра всички техни приятели, които уважиха екипа на „Blagoevgrad-News“, като ги зарадваха с присъствието си. „Благодаря ви, че сте тук. Благодаря на всеки един от вас, защото без вас – нашите приятели, нямаше да бъдем това, което сме в момента“, каза главният редактор на „Blagoevgrad-News“ Мариета Димитрова, след като с екипа й духнаха свещичките на тортата и си пожелаха здраве и ползотворна работа. „Blagoevgrad-News“ се превръща във все по-уважавана медия, а читателите залагат на нея не само заради точността и навременността на отразяване на събития, а и заради широко заложения разследващ журналистически елемент. Желаем на колегите да запазят качеството на работата си все така високо и да продължават да жънат безброй професионални успехи.

Малко след партито се срещам с Мариета….

Дами и господа, представям Ви г-жа Мариета Димитрова – главен редактор на Blagoevgrad – News. Медията, която днес става на 4 години. Мариета как се чувстваш,  вече сте на четири години?

– Чувствам се добре. Доволна съм, че стигнахме дотук.  Превърнахме се в немаловажен фактор в обществения политически живот на Югозапада. Нещо което беше зададено като цел преди четири години днес вече е факт, така че няма как да не съм доволна.

Каква беше целта преди четири години? Тоест регистрацията на домейна и купуването на хостинга и ти започваш да правиш един сайт, който тръгва от нула, без нито една новина. Каква беше целта тогава?

– Той тръгна на мускули този сайт общо взето. Първата една – две години карахме точно на мускули през цялото време, защото беше много трудно. Целта и идеята на този сайт винаги е била да се създаде една медия, в която може да  събере в себе си цялата независимост и смисъл на журналистиката. Да бъдем обективни. Да показваме на хората нещата такива каквито са. Независимо дали на някой му харесва или не. Да бъдем критични. Да задаваме неудобни въпроси. Да анализираме събитията и хората. Да правим нещо, което голяма част от медиите в днешни дни не си позволяват по обясними причини.

Идвало ли ти е някога да захвърлиш всичко и да се откажеш? Да отидеш в друга държава примерно.

– Незнам как ще прозвучи и колко хора ще повярват, но никога не ми е идвало на ума да се откажа. Винаги съм вярвала, че има смисъл. Да, било е много трудно, но за мен Blagoevgrad-news е като второ дете. Нещо, което създадох от самото начало. От А и Б започнахме там. Започнах съвсем сама в един офис метър на два, ти знаеш много добре. Съвсем сама с един лаптоп и една флашка за интернет. Така започнах преди четири години. Никой не ме познаваше освен в ролята ми на репортер на Господари на ефира и като телевизионен водещ на едно сутрешно предаване. Започнах и много време ми отне да покажа на хората в обществено-политическият живот в Благоевград, че аз съществувам, и че Blagoevgrad-news е факт. Че се появява една нова медия. Имаше моменти и периоди / и то много дълги /, в които много колеги не ме приемаха. Буквално ме отричаха, че съществувам. Не само колеги, а и политици и обществени личности. Така че със сигурност е имало и много трудности, но това че не се отказах през цялото това време ме доведе до днес.

Сега как се чувстваш като те вече се съобразяват с теб? Тоест ти вече си фактор тук. Иде ли ти да им натриеш носовете?

– Не Методи, защото не виждам смисъл да го правя. Аз съм човек, който никога не гледа встрани. Не гледам в чинията на другия и не се интересувам какво говорят другите за мен. През годините съм чувала какви ли не неща за себе си. Имало е хора, които ми е идвало като ги срещам по улиците да ги питам: „Здравей, как съм? Какво правя?“

 

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене