Как да изчистим въздуха – чуйте еколозите от ЮЗУ!

Темата за въздуха, който дишаме, става все по-нашумяла. Все повече се говори за това къде и колко пъти над нормата е мръсният въздух. А как можем да намалим тези индекси? Попитахме eколозите от Катедра „География, екология и опазване на околната среда“ към ЮЗУ – доц. д-р Константин Тюфекчиев и ас. д-р Мирослав Иванов.

Отговора на този въпрос можем да търсим в екологичната култура на хората. За да започне да опазва околната среда и да не замърсява въздуха, един човек, освен нужната култура, трябва да е с по-висок стандарт на живот. Иначе казано, да може да си позволи отопление,  което използва по-малко замърсяващи околната среда източници – климатици, пелети или други алтернативи.

Но виновникът за мръсния въздух не е само един. Не може да се каже, че само промишлеността, битовото отопление или автомобилите замърсяват въздуха. Проблемът е комплексен и за да дишаме по-чист въздух, трябва да обърнем повече внимание на следното:

Улиците да се мият по-често. Един автомобил, при движението си, замърсява по два начина. Първо с изгорелите газове, които изхвърля двигателят при работа. И второ, което е по-лесно да се преодолее, когато автомобилът се движи по пътя вдига фините прахови частици от асфалта. Еколозите от ЮЗУ казват, че може би замърсяването с фини прахови частици, вдигнати от асфалта е по-голямо от замърсяването, причинено от работата на двигателя. Този проблем може да се сведе до минимум, ако улиците започнат да се мият редовно и по-често.

Промишлеността да бъде по-загрижена за природата. Отговорността на промишлеността към природата е важна стъпка към опазването на околната среда и въздуха. Въпреки, че в Благоевград замърсяването от индустриалния сектор е изключително малко, в сравнение с това от битовото отопление и автомобилите, едно поемане на отговорност към околната среда би допринесло да дишаме по-чист въздух.

Но еколозите ни успокоиха, че в повечето случаи въздухът е с влошени показатели за качество през студената част от годината – зимата. Тогава повече хора се предвижват с автомобили, има пясък по пътя, който се превръща във фини прахови частици и голяма част от населението се отоплява с горене на въглища или дърва. А през зимата се получават и температурни инверсии, които задържат замърсения въздух ниско над града. Това е и причината, поради която най-често за мръсен въздух се говори през зимата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене