Ради Чолаков: „Искам да имам своя компания за програмиране“

„Запалих се по програмирането, когато бях на 9 години, след като видях работата на леля ми и нейния съпруг, които са програмисти. В началото ми беше много чудно как те пишат някакъв си текст на черен фон и той се превръща в приложение“, разказва 14-годишното момче от родопите, което учи в Пловдивската математическа гимназия.

Миналата година излезе последното му мобилно приложение за Android – AnyGoal. Идеята зад него е лесно да можеш да следиш как се справяш с различни задачки и цели. Нещо като дигитален бележник. „Идеята ми дойде през лятото. Прекалявах доста с яденето на шоколад и веднъж майка ми каза: “Ти днес знаеш ли колко сладко си изял?”. И аз си казах – “Ще си записвам”. Та един ден реших, че от това може да стане интересно приложение. Разбира се, развих идеята, тъй като това с шоколада беше като на шега. Съществуват доста приложения с подобни идеи – в едните можеш да следиш физическото натоварване, в други да записваш какви цели имаш за седмицата например. И мисля, че ако тези идеи се обединят в едно приложение с простичък интерфейс, то може да е много полезно“, казва Радо.

„Искам да имам своя компания за програмиране и знам, че ще успея сам, без да правя компромиси“, уверен е младежът пред „168 часа“.

От 4-ти клас момчето се явява на републиканските олимпиади по математика и винаги е на първо място в област Смолян. В началното училище родителите му помагат с подготовката вкъщи, но от пети клас е напълно самостоятелен.

„Първия си проект завърших напълно, когато бях на 10 години – приложение за игра на шах за мобилен телефон“, спомня си Радостин.

Именно за него получава признание от световния гигант „Гугъл“. Публикува Android приложението RSG Chess и няколко G Assistant Action, свързани с него. Участва с тях в обявен от „Гугъл“ конкурс и след 2-3 дни получава съобщение, че е сред победителите. Наградата е 2400 долара под формата на ваучери, благодарение на които има достъп до различни помощни програми на „Гугъл“.

Получил предложение да се обучава в частна гимназия, където му отпуснали стипендия, но той отказал, защото не иска да се чувства задължен.

Засега действа сам, защото не познава много връстници със същите интереси като неговите. Контактува онлайн с програмисти от различни държави и често работи съвместно с колеги от САЩ и Индия при проекти с отворен публичен код.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене