Екоинспекция откри чували с неизвестно съдържание в Струма

Спешна проверка за замърсяване на река Струма в района на Кресна е извършена днес от РИОСВ – Благоевград, и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, съобщи БНТ. Експертите са проверили сигнал за изхвърлени чували с неизвестно съдържание в района на реката при отбивката за село Ощава. Сигналът е постъпил тази сутрин на зеления телефон на МОСВ.

 

При проверката е установено, че чували, съдържащи битови отпадъци и отпадъци от опаковки, са изхвърлени по брега на река Струма, непосредствено след моста в посока селата Стара Кресна и Ощава.

Част от отпадъците са били в плитчините на самата река.

Оглед на мястото е извършен и от отдел „Екология“ в община Кресна. Установено е, че на дъното на реката има още чували, за които към момента не е ясно какво съдържат, каза за БНТ главният еколог в общината Елица Маламова.

Силно се надяваме, че няма опасност за видове в реката, коментира пред БНТ Елица Маламова, главен еколог на община Кресна. Мислим, че отпадъците са строителни. По предписание на РИОСВ – Благоевград, въпреки че извън урбанизираната територия реките и речните корита са от компетенцията на областната управа и областния управител, ние ще сигнализираме „Гражданска защита“ и се надяваме още утре сутринта да бъдат извадени чувалите, за да установим точното им съдържание, обяви тя.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене