Борисов обяви печелившата рецепта: Пари на археолозите и път за туристите

98796-borisov

Емил Стойчев, Васко Найденов, Стефан Димитров, Маргарита Петкова бяха сред артистите, дошли в Народното събрание за тематичната дискусия

Културата най-после излезе с едни гърди напред. Макар и неофициално, ГЕРБ започна предизборната си кампания именно с нея, пише standartnews.com. Депутати от партията се срещнаха с изявени кинаджии, композитори, художници, писатели, за да нищят заедно общите си проблеми. В парламента бяха Васил Найденов, Кирил Маричков, Стефан Димитров, Емил Стойчев, Людмила Филипова, Маргарита Петкова…

Вежди Рашидов подчерта, че в периода, в който е бил министър, бюджетът на ведомството му е нараснал с близо 30 млн. лева. Няма актьори с неизплатени заплати. След въвеждането на театралната реформа зрителите са се увеличили с 800 000. 13 000 000 лв. са получили кинаджиите, а 120 млн. са дошли по европейски програми. Открити са пет нови музея.

„Въпреки категоричното несъгласие на сегашния финансов министър Чобанов под натиска на ГЕРБ е приет закон, който от 2015 г. предоставя 10 на сто от приходите от хазарт във фонда за култура“, каза Рашидов.

„През четирите години, в които съм управлявал, чух две похвали към България: за археологията и за банковата ни стабилност“, каза Бойко Борисов. Той защити увлечението си по магистралите, като подчерта, че за да стигнат туристите до уникалните ни исторически съкровища, които възхищават и европейските лидери, трябват и добри пътища.

„Дали ще бъдем управляващи или опозиция, ГЕРБ ще продължи да подкрепя финансирането на културата. Ща ремонтираме читалища, театри, музеи. Европа ни предоставя достатъчно пари за тази цел, но сега те стоят неизползвани“, заключи Борисов и отлетя за Стасбург.

В емоционалното си слово председателят на съюза на артистите Христо Мутафчиев цитира точното наименование на Стамболовия „Закон за субсидиране и стимулиране на всеобщата и всестранна просвета на населението чрез училищата, науките, театрите и литературата“. „Сега пък имаме закон за закрила и развитие. От какво се закриляме, как се закриляме и кого закриляме“, риторично попита актьорът. Той разказа, че пак според закона на Стамболов, театралните трупи в България са имали право да пътуват безплатно по влаковете. „Нека големите компании, които владеят бензиностанциите, при определни данъчни облекчения да отпускат без заплащане петрол на сценичните състави“, предложи Мутафчиев и добави, че това ще даде възможност да се намалят цените на билетите за спектаклите.

200 милиона евро е бюджетът за култура на Виена, хвърли поглед в паничката на австрийците композиторът Ценко Минкин. Той изтъкна поразителния факт, че 35 години в България не е създавана нова опера. И.д. шефът на Националния филмов център Георги Чолаков пък изрази тревогата си за аудиовизуалния архив, оставен на произвола на съдбата. „Условията за съхранение са ужасни и след десет години съвсем ще го загубим“, заключи Чолаков.

Иван Ничев настоя БНТ, „която сега е абдикирала“, да показва повече български филми. Той поясни, че в Полша всички канали плащат, ако не излъчват национални програми.

Крайният извод бе, че под ръководството на министър Петър Стоянович културата е изгубила една година. Това заключение не оспори дори единственият представител на „Коалиция за България“ в залата Мартин Захариев. Депутатът си посипа главата с пепел и не скри, че за 12 месеца Комисията по култура и медии не е свършила почти нищо.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене