Менда Стоянова за хазарта: Промяната ще спре тази лудост по будки и магазини

Снимка: БГНЕС

Къде ще отиват парите от лотарията?

Смисълът на промяната цели да спре тази лудост, която в момента се вихри по магазини, будки за вестници и по пощи, където хората получават пенсиите си. Сумите, които се харчат за лотария само за 2018 г. са били милиард и 200 млн.”. Това заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова пред NOVA относно промените в Закона за хазарта, които станаха факт вчера.

„В текстовете, които приехме, поставяме ограничения Българският спортен тотализатор да извършва тази дейност единствено и само в собствени или наети обекти, които да бъдат обособени. Всичко това ще ограничи дистрибуцията на талони да се извършва от абсолютно всеки продавач”, каза още тя.

Запитана дали например голям магазин може да обособи кът, в който да се продават лотарийни билети, Стоянова отговори: „Няма никакъв проблем тотото да си направи пункт там. Както има на други места такива пунктове, така те могат да решат да разширят мрежата си и на тези места, но е ясно, че това ще бъде обособен тото пункт”.

„Хазартът е забранен в много малко страни по света. Т.нар. „мек хазарт”, какъвто е въпросната лотария, винаги и навсякъде се използва за спонсориране на спорта. В случая, Спортният тотализатор, след като получи залозите и изплати печалбите и разходите, цялата друга печалба отива в Министерството на младежта и спорта, а част от нея и във фонд „Култура”

Нели Христова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене