Томислав Дончев за скандала с джиповете: Парите трябва да бъдат върнати веднага

След скандала с джиповете и доклада на ОЛАФ парите трябва да се върнат практически веднага. Това каза в студиото на „120 минути“ по bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

България трябва да възстанови 6 млн. евро в бюджета на Европейската комисия заради нарушения от страна на МВР при покупката на 350 автомобила.

Има вариант за обжалване, но Дончев не знае дали ще се възползваме от него, каза самият той и обясни какви може да са нарушенията:

„Първата линия – по линия на провеждане на самата процедура, където са нарушени правилата на свободния пазар и честната конкуренция или е направена така, че да фаворизира един участник пред друг. Има и куп други хипотези, че са дадени пари за едно, а са похарчени за нещо различно. Смятам, че може да е комбинация от двете – адаптиране и променяне на условията на процедурата и претенцията на ЕК е, че парите не са похарчени за това, за което са дадени“, обясни още Дончев.

Според него при всички случаи този скандал не влияе добре на президентската институция, но не бих употребил думата „позор“, добави вицепремиерът.

По информация от източници на bTV в този доклад се споменава и името на бившия служебен вътрешен министър, сега съветник на президента – Пламен Узунов, стана ясно през седмицата.

За президентските – беше още по-лаконичен и заяви, че е рано, но не отрече да се мисли и в посока кандидатът да е жена. 9 месеца преди президентските избори този анонс (за повторната кандидатура на Румен Радев) за поста ми е малко странен. Според мен е маневра в сложните отношения между президентството и БСП. Много е рано да се каже кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президентските избори. Имаме достатъчно личности с опит и обществена подкрепа, коментира той и не отхвърли възможността това да е жена.

Така е било в последните няколко парламентарни избори и е редно премиерът да си бъде водач на листа, стана ясно от думите на Томислав Дончев. Ще бъдем максимално близо до логиката, която сме следвали при последните парламентарни избори – някакъв тип предизборно споразумение, уточни той.

Вицепремиерът не изключи предизборно споразумение със СДС, отрече да са водени разговори за коалиция с „Да, България“. „Да се водят коалиционни разговори без да се е произнесъл суверенът е нелепо. Трудно ми е да си представя партньорство различно от това, което сме имали до момента“, добави той.

Забавяне на доставките има на всички типове ваксини по различни причини, каза Дончев.

Всичко зависи от числата, отговори той на въпрос да ли се очаква затягане или разхлабване на мерките срещу COVID-19.

Да напомня, че това не е първото разхлабване, има ученици, които са в клас, от началото на годината, каза Дончев.

Изплащането на помощите е ускорено. Това безспорно е морална дилема – на едни им е забранено да работят, а държавни служители получават бонуси. Но аз бонуси не получавам, заяви вицепремиерът.

Нови 900 млн. лева са предвидени за българския бизнес. Невярна е информацията, че планът е насочен към държавните институции, завърши той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене