Христо Стоичков – футболният крал на България, става на 54!

Най-успешният български футболист Христо Стоичков днес чества своя 54-и рожден ден. Футболният крал на България, уникален и неповторим, е известен в целия свят не само със своите постижения и талант, но и с харизмата и характера си. Камата е носител на най-престижните футболни награди – Златна топка и Златна обувка, носител на Суперкупата на Европа, Купата на европейските шампиони, Купата на носителите на национални купи, избран в идеалния състав и голмайстор на Световното първенство по футбол през 1994 година. Стоичков е трикратен шампион на България и петкратен шампион на Испания. Избиран е за Футболист на годината 5 пъти. Легенда е на ЦСКА, където прави фурор със силните си изяви. Впечатлява не кой да е, а Йохан Кройф, който е треньор на Барселона. В мачовете с испанците Ицо забива три гола и това е ракетата носител, която го изстрелва в испанския гранд за сумата от 4,5 милиона лева. С екипа на червено-сините прави отлични мачове, неговите пробиви, завършващи с гол, остават завинаги в историята на каталунците и на европейския футбол. Пет пъти става шампион на Испания, 1 път е носител на Купата на Краля, 4 пъти спечелва суперкупата на Испания.

Стоичков отбелязва 6 гола и получава приза за голмайстор на световното през 1994 година. Отличните му мачове, чудесните му голове и пасове го поставят в идеалната единайсеторка на първенството.

През същата година френското футболно списание „Франс Футбол” поставя Христо Стоичков на първо място в своята годишна класация, печелейки с това най-желаната и престижна футболна награда в света – „Златната топка”. Преди това, през 1992 г., той е на 2-ро място в тази класация. След края на знаменитата си футболна кариера е треньор на различни отбори, включително и на националния тим на България. В момента има ангажименти като футболен коментатор.

Ето някои негови знаменити реплики:

„Ако и моите футболисти мислеха като Веско Топалов, работата щеше да е друга“.

„Който разбира от футбол, може да направи смени, който не разбира, да прави разбор след мача.“

„Ту партс“, съмтаймс люн, съмтаймс уин, соу, фърст дей релякс“ /“Английският“ на Стоичков след мача на Мамелъди, 17 ноември 2009 г./

„Който играй, пичели, който ни играй, ни пичели.“

„Айн-цу-цвайн-цу-дрън“ (прогноза преди мача с Германия на световното първенство в САЩ през 1994 г., завършил 2:1 за България)

„Пишат, че съм гений, а на другата страница, че съм некоректен към техния химн. Както те бяха некоректни към нашия. Ако си спомняте, през 1993 година клекнах да си връзвам обувките, когато свиреха химна на Франция. Така че въобще не ме интересува какво пишат.“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене