Любителски станции за мерене чистотата на въздуха паникьосват хората в Благоевград!

Сбъркани данни за замърсяването на въздуха в Благоевград разпространяват популярни любителски уреди. Наскоро е монтирана любителска измервателна станция, която да следи за отделянето на фоново прахово замърсяване в района на “Биотец Рубин”. За това съобщи във Фейсбук Иван Кацарски от Инициативния комитет на протестно движение „Не искам да дишам сажди в Благоевград“.

Според специалисти обаче тези станции не отчитат точни резултати. Запознати коментират, че тези станции са само мрежа, която явно цели в бъдеще да консолидира хората за политически цели.

„От два дни съм горд осиновител на станция в проекта AirBG .Вече е инсталирана и работи в района на бившата обувна фабрика. Така ще е възможно да направим видими както нивата на фоновото прахово замърсяване, така и пиковете им. Вече свети в червено …Доставихме още една станция , която ще бъде монтирана на 100 м от ТЕЦ Рубин в рамките на няколко дни“, написа Иван Кацарски във профила си във Фейсбук.

Той е качил и карта, на която да се вижда къде в Благоевград въздухът е най-замърсен, но тя не показва точни резултати.

Преди време кметът Румен Томов пое инициативата да сложи професионална измервателна подвижна станция, за да покаже точните данни. Тази станция 24 часа ще предава онлайн какво е замърсяването на въздуха в района. Преди дни в общината в Благоевград в зала 5 се състои и среща на кмета Томов с Инициативния комитет на протестно движение „Не искам да дишам сажди в Благоевград“, на която се разискваха подробно проблемите с мръсния въздух в града.
Според специалистите аматьорските апарати показват неверни стойности и то в двете посоки – завишават или занижават, а грешката е на случаен принцип и вероятно се дължи на алгоритъма, по който уредите определят запрашеността.

Зам.-директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов обясни преди време пред „Труд”, че непрофесионалните устройства работят на принципа на светлинен източник и светлинен приемник – тоест нямат филтри, които да измерват замърсителите.

„В зависимост от нивото на запрашеността или мътността на атмосферата между приемника и предавателя, те го трансформират в концентрация на прахови частици. Вероятно алгоритъмът, по който става това преобразуване, е твърде примитивен, затова бърка в различните случаи в различни посоки. Засега това е хипотезата ни (на учените, бел. ред.) защо няма постоянна връзка в отклоненията, например непрекъснато да завишава или да занижава”, допълни експертът.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене