Съвети при избор на крем за лице

Избор на крем за лице за определен период  от денонощието

  1. Дневен крем

През деня кожата на лицето попада под въздействието на вятър, студ, ултравиолетови лъчи, температурни колебания, замърсения въздух, алергиите, стреса. Тези влияния влошават състоянието ù, причинявайки възпаление и др. Затова тя се нуждае от подходяща дневна грижа и защита с крем, който да се бори с всички вредни въздействия на околната среда. От аптеки валета фарм съветват за през деня да се избира крем с по-лека текстура, да не е прекалено мазен, за да не се разтича и създава мазен блясък, да попива лесно и бързо, за да служи за основа на грим. Дневният крем  овлажнява кожата и предотвратява загубата на влага през деня, като създава хидролипиден филм върху нея. Той спомага за подобряване на издръжливостта и еластичността на кожата и предотвратява преждевременното стареене. Абсолютно задължително е дневните кремове да са със слънцезащита независимо от сезона и типа кожа, тъй като Слънцето е главния виновник за преждевременно стареене на кожата. За допълнителна хидратация и свежо излъчване, да се търси  крем, който съдържа и антиоксиданти и някои основни антиейдж съставки.

Вие ще изберете най-хубавия дневен крем за лице, ако той може да хидратира кожата, да я защитава и да ù позволява да диша, без да запушва порите.

 

  1. Нощен крем

Вечерните кремове обикновено са по-плътни, тъй като основната им функция е да подхранват кожата с полезни елементи по време на съня, защото именно през нощта усвояването на подхранващи и регенериращи вещества се ускорява. Нощната козметика има способността да прониква в най-ниските слоеве на епидермиса, за да доставя биологично активни вещества като витамини, екстракти от различни лечебни билки, вещества, които стимулират регенерацията на клетките и овлажняващи компоненти.

 

  1. Дневни, нощни кремове при различните типове кожа
  • При нормална кожа. При нормална кожа е подходящ лек, хидратиращ дневен крем със средно-кремообразна консистенция.
  • При суха кожа. За суха кожа дневният крем се избира да е с по-гъста структура, съдържащ подхранващи съставки като уреа, пантенол, липиди, хиалурон, масло от ши (карите), жожоба . Тези съставки създават защитен филм, спомагащ задържането на влагата в кожата през деня. По този начин маслата възстановяват недостига на естествените липиди в кожата, като осигуряват оптимална грижа. Най-подходящ е дневен крем, специално разработен за суха кожа.  За суха кожа е задължителен съответен нощен крем за допълнително подхранване и  хидратиране.
  • При мазна кожа. За мазна кожа се избира дневен крем с лека текстура, който попива бързо. Добре е кремът да има лек матиращ ефект за по-добър вид на мазната кожа през деня. За този тип кожа са подходящи дневни кремове, които съдържат салицилова киселина, невен, лайка, чаено дърво, кофеин, ретинол и други вещества, които почистват, тонизират и свиват порите. Важно е кожата да се поддържа чиста, защото е склонна към инфекции. Всред най-популярните дневни кремове за мазна кожа е този с чаено дърво, който има силни лечебни свойства и помага в борбата с акнето. Върху мазната кожа вечер се нанася хидратиращ крем.

● При смесена кожа. За този тип кожа са подходящи дневни кремове с кремообразна или гелообразна формула, съдържащи хуиалурон, екстракти от алое, краставица, грозде, зелен чай и различни витамини. Грижата за този тип кожа е най-трудна, защото трябва да се прилага крем с по-лека формула върху Т-зоната, а крем с по-гъста, по-тежка формула върху останалите участъци от лицето. Да се избягват кремове с глицерин, пантенол и масла, освен само върху бузите, тъй като те се нуждаят от допълнителна грижа. Да не се забравя около очната област като се използват продукти специално предназначени за тази част от лицето.

  • При чувствителна кожа. При чувствителна кожа е задължително да се използва хипоалергенен дневен крем. При него вероятността от алергична реакция е по-малка. За чувствителна кожа най-добре е да се употребяват козметични продукти, които съдържат D-пантенол, маслото Ши, бисаболол, витамин Е, алое. Тези съставки хидратират и възстановяват кожата, и същевременно я защитават от вредните въздействия през деня. Всички от тях може да разгледате в https://valeta.bg/.

 

Избор на крем за лице според сезона

Горещото лято и студената зима са способни да нанесат трайни вреди на кожата на лицето като предизвикат дерматити, изгаряния и в редки случаи рак. За през лятото да се избират кремове, които  силно овлажняват кожата на лицето,  поради голямата загуба на влага в горещото време. Нужна е много по-голяма хидратация, което се постига с кремове  с по-леки формули, хидратиращи кожата без да я омазняват. Дневните кремове за през лятото непременно да са със слънцезащитен фактор 30 за чувствителна или много бяла кожа. За зимните условия се избира по-плътен и защитаващ крем.

 

Избор на крем за лице според възрастта

Човешката физиология е такава, че с напредване на възрастта за съжаление  кожата на лицето застарява.

  1. Кремове за борба със стареене на кожата на лицето ù

Стареенето на кожата се състои в това, че с течение на времето кожата става суха, губи необходимата еластичност и свежест и се появяват фини бръчки. Това налага допълнителното ù подхранване за осъществяване на нейното подновяване. Кремовете против стареене  на кожата се състоят от активни съставки, които са предназначени специално за възрастовите промени в кожата.      Много подходящи са специални продукти против стареене – антиейдж, които са специфични за типа кожа и за възрастта и трябва да бъдат избрани в съответствие с точните им стойности.

Няма точно определена възраст, от която да започне използването на кремове против стареене на кожата. Последните проучвания показват, че в повечето случай на 25 год кожата започва да произвежда по-малко колаген, който именно поддържа кожата на лицето. Затова, за да бъде кожата гладка и стегната, той трябва да се поддържа в изискуемите количества при всяка възраст. До 30 год е достатъчен  един подхранващ крем, освен ако кожата няма специфични изисквания като много мазна или много суха. За  30-40 год е достатъчен лек дневен и подхранващ нощен крем. Над 40 год, освен дневен и нощен крем, трябва да се добавят и около очен и един против бръчки за превенция от торбички, подпухване и др.

Трябва да се има предвид, че стареенето на кожата не се определя само от възрастта – влияние оказват начина на хранене и живот и редица други външни фактори. Затова и стареенето на кожата на лицето при различни хора настъпва по различно време и в различна степен.

 

  1. Кремове за лице за борба с бръчките

Неприятно е лицето с много бръчки и за самия човек и за околните. Затова кремовете против бръчки трябва настойчиво да се използват с напредване  на възрастта. Специално внимание да се отделя за състава им -дневният  крем трябва да съдържа важните съставки  хиалуронова киселина, ретинол, колаген, кератин, витамин Е, витамин C, екстракти от лечебни растения. До голяма степен универсално решение в борбата против бръчките е прилагане на дневен крем за лице с мед, подходящ за всеки тип кожа.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене