Коледна новина за големите проекти на Община Кюстендил

Коледата леко подрани и донесе добра новина за Община Кюстендил. Това каза на пресконференция кметът инж. Огнян Атанасов, предаде репортер на „Фокус“. Кметът посочи, че в приетия вече бюджет на страната за 2024 година са залегнали всички предложени от Кюстендил проекти. Общата им стойност е 50 млн. лева. Тези пари ще бъдат осигурени в Бюджет 2024 и съответно ще бъдат отпуснати за общинския бюджет – като капиталови разходи.

Кметът Огнян Атанасов и зам.-кметът Красимир Иванчов изказаха своята благодарност към правителството, министър-председателя Денков, както и към народните представители Георги Стамов, Христо Терзийски и Димчо Димчев.

Най-значимият проект е за преустройство и реконструкция на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ – близо 22 млн. лева. Предвиден е основен ремонт на сградата на Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ – внедряване на мерки за енергийна ефективност – близо 9 млн. лева. В списъка с проекти е обновяването и реконструкцията на зоопарка в „Хисарлъка“ – 5 млн. лева. Предвидена е реконструкция на водопроводната мрежа в село Соволяно, стойността е около 4,5 млн. лева.

Ще има финансиране за рехабилитация на водопроводната мрежа в село Драговищица и в отделни участъци на град Кюстендил. Друг от проектите касае основен ремонт на покрива и на вътрешната конструкция на общежитието „Бор“. Предвиждат се строително-монтажни работи по фасадата на сградата на общинската администрация.

Ще се отпуснат средства и за изготвянето на инвестиционни проекти, както и проект за изготвянето на генерален план за движението на територията на община Кюстендил. Предвидено е проектиране и авторски надзор на 70 км общинска пътна мрежа и съоръжения. Ще се проектират и улиците в местността „Хисарлъка“. За квартал „Изток“ се предвижда проектиране на социални жилища.

Осигурено е финансиране за геоложки и хидроложки проучвания за откриване на водоизточник за питейно водоснабдяване на село Дворище, както и проучвания за реконструкция на водовземни съоръжения в селата Катрище, Таваличево и Горна Гращица. Обследване и технически паспорт на водопровода в село Коняво, както и пречиствателна станция за отпадни води, също се предвижда. Има и проектиране за селата Радловци, Граница, Горна Гращица и Пиперков чифлик, селата Шишковци, Жабокрът и Николичевци. Проектиране и авторски надзор ще има за сградата на ОДК. Включени са проектирания за траурния парк и за река Банщица.

До месец март следващата година трябва да се издадат разрешения за строеж на конкретните обекти, както и да се обявят обществени поръчки, под условие, за избор на изпълнители. По този начин ще може да се сключат договори с Министерство на финансите и да се получи самото финансиране.

Кметът на Кюстендил заяви, че има готовност и за смяна на проекти, ако се направят допълнителни критерии или за допълване на списъка, ако се освободи финансов ресурс.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене