ОбС-Разлог прие бюджет от 22 712 876 лв., граждани и фирми дължат над 7 млн.лв. на хазната

Общинският съвет в Разлог на редовното си месечно заседание вчера прие бюджета на общината за тази година, който е на стойност 22 712 876 лева и е с малко над 2 млн. повече в сравнение с предходната 2019 година, когато е бил 20 571 341 лева. От тази сума 13 471 818 лева са за делегирани от държавата дейности и 9 241 058 лева са за местни дейности.
Сесията бе изключително напрегната, след като общинските съветници Христо Зайков и Николай Дундалов атакуваха с въпроси почти всяко едно от предложенията в дневния ред. На по-голямата част от тях отговорът бе, че всяка допълнително изискана информация е качена на таблетите, където могат да се запознаят с нея и не е необходимо да се повтаря.
Напрежението ескалира при разглеждане на инвестиционната програма на общината, където питанията продължиха. Това нагнети напрежението още повече и се стигна до размяна на упреци. Съветниците обвиниха Общинска администрация, че не им е предоставена цялата искана информация, а председателят д-р Мария Копанарова в защита на администрацията пък упрекна колегите си, че не четат изпратените им материали на таблетите. Тя подчерта, че са постъпили над 50 въпроса от съветници по време на комисии и цяла седмица служителите на общината са ангажирани да отговарят на тях.
За да потуши напрежението, общинският съветник Иван Димитров апелира за толеранс от двете страни, като подчерта, че бюджетът е най-важен за една администрация и общинските съветници са в правото си да задават въпроси и да се интересуват, тъй като са там да защитават интересите на хората,, които са ги избрали. Той каза още, че голяма част от допълнителните материали са качени много късно, около час преди заседанието, и на практика може да не са видени от общинските съветници. Димитров поясни, че предвид огромния им обем, е невъзможно човек да се запознае с тях и подчерта, че само справката от счетоводството е над 130 страници, и апелира бюджетът да се разгледа спокойно, дори и сесията да продължи един час повече.
По време на дебатите Н. Дундалов отправи обвинения, че кметствата се делят на свои и чужди, като подчерта, че няма предвидени инвестиции за село Горно Драглище, и заяви, че Баня е била така в предходните четири години, а сега са предвидени 1.5 млн. лева, и то от собствени приходи.
Тук кметът Красимир Герчев заяви, че няма да търпи подобни упреци, и даде подробен отчет за направените инвестиции в Баня в предходния мандат, сред които ремонт на улици, изграждане на резервоар за минерална вода, подмяна на канализационна мрежа, ремонти на сградите на кметството, читалището, детската градина, училището и други.
След създалото се напрежение общинският съветник Христо Зайков спря да атакува с въпроси, но при гласуването даде отрицателен вот и поиска да се обоснове.
“Гласувах против инвестиционната програма поради една основна причина – непредоставяне на никакъв анализ и информация относно инвестиране на собствени средства на община Разлог в размер на 1.5 млн. лева за кръгово кръстовище и улици в село Баня, какво налага тези улици да бъдат ремонтирани в размер на милион и половина, какво налага да има кръгово кръстовище, как е изготвен анализът относно прогнозната цена на проекта, има ли количествено-стойностни сметки, има ли анализ на натовареността на пътната мрежа в село Баня в този участък, който да е предпоставка за изграждане на кръгово кръстовище”, мотивира вота си Зайков.
“За всичко, което предлагаме има количествено-стойностни сметки, какво и как ще се прави? Не искам да се създават внушения. За село Баня има проект, знае се какво ще се прави, има разрешително за строеж и всеки, който има интерес, може да се запознае с проекта. Ние сме кандидатствали с проект и имаме получени пари от МС, които вече са в сметката на общината”, поясни кметът.
Инвестиционната програма на община Разлог в крайна сметка бе приета и е на стойност 4 761 854 лева. Предвидените инвестиции ще бъдат реализирани с целева субсидия за капиталови разходи в размер на 539 800 лв., собствени бюджетни средства 2 367 207 лева, от които 2 287 207 лв. от местни приходи и 80 000 лева приходи за делегирани от държавата дейности. Средствата по програми и проекти, финансирани от ЕС, са в размер на 1 251 586 лева и 610 861 лева от трансфери. В инвестиционната програма най-много средства, общо 3 678 454 лв., са планирани за основни ремонти, които включват реконструкции и ремонти на улици, повишаване на енергийната ефективност на сгради, закриване и рекултивация на общинското депо за неопасни отпадъци в Разлог и други.
За 2020 година с над 1.2 млн. лева повече са заложените в проектобюджета собствени приходи. Те възлизат на 7 108 069 лева, докато заложените през миналата година са били 5 902 000 лева. 2 615 831 лева са очакваните постъпления от данъчни приходи и 4 484 238 лева от неданъчни, както и допълнително 8 млн. лева от помощи и дарения.
Не са малко обаче и просрочените задължения от граждани и фирми към община Разлог, които към края на годината възлизат на 7 476 668 лева. От тези задължения 1 377 539 лева са от несъбрани данъци и такси от 2019 година, а останалите 6 099 128 лева са от минали години. Просрочените задължения, които се предвижда да бъдат събрани през 2020 година, са в размер на 1 100 000 лева.
Гласувано бе увеличение от 10% на трудовите разходи, както в делегираните от държавата дейности, така и в местните дейности, а разходите за издръжка остават същите, както през 2019 година.
Гласувано бе и увеличение на заплатите на кмета на Разлог с 11% и кметовете на населените места с 13%. Техните възнаграждения бяха вдигнати и миналата година, като тогава увеличението бе с 10% на общинския кмет и 12% на селските управници. Гласуваното увеличение е със задна дата и така от 1 януари индивидуалната основна месечна заплата на градоначалника Красимир Герчев става 2545 лева, а досега тя бе 2310 лева. За кметовете на останалите населени места увеличението на индивидуалните основни месечни заплати е съответно от 1000 лв. на 1 130 лв. на кмета на Баня, от 960 лв. на 1085 лв. на кметовете на Бачево и Елешница, и от 920 лв. на 1040 лв. на кметовете на Добърско, Долно Драглище, Горно Драглище и Годлево.
При гласуването на увеличението общинският съветник Христо Зайков каза, че месечните възнаграждения са крайно ниски и предложи да се помисли за тяхното увеличаване.
На предложението му финансовият директор Тодор Дамянов поясни, че възнагражденията на кметове и кметски наместници са съобразени с утвърдения от закона бюджетен стандарт и те няма как да бъдат увеличени още, тъй като и към момента се надхвърля този стандарт.
Местните парламентаристи одобриха и лимитите на разходи. Със 100 лева по-малко в сравнение с предходната година е сумата, която бе гласувана като разходи за представителни цели и международна дейност на кмета Красимир Герчев и е в размер на 5200 лева. За сметка на това с 1100 лева са увеличени предвидените представителни разходи на председателя на ОбС д-р Мария Копанарова и от 1500 лева през 2019 година, през настоящата ще бъдат 2500 лева.
Без промяна остават оперативни годишни разходи на кметствата, които са съответно за село Баня 3500 лева, за Бачево и Елешница по 2500 лева и за останалите села по 2000 лева.
Увеличение има на годишните субсидии на организациите с нестопанска цел, където предвидените средства са в размер на 1 235 224 лв. Със 78 470 хил. лева е увеличена годишната субсидия за читалищата на територията на община Разлог и за 2020 година е в размер на 396 720 лева, в сравнение с предходната, когато е била 318 250 лева. Със 7000 лева повече е субсидията за спортните организации в града и е в размер на 393 000 лева, докато през 2019 година е била 386 000 лева.
По време на сесията бяха приети и отчетите на общинските предприятия за 2019 година, както и план-сметките на дружествата за настоящата./Струма/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене