Василиса Павлова: Искаме да има Камерна опера и правим всичко възможно това нещо да се случи

Преди дни стана ясно, че директорът на Камерна опера – Благоевград – световноизвестният тенор Бойко Цветанов, напусна ръководния пост на културния институт. Той си тръгна от Благоевград като не скри огорчението си и отправи остри думи към ръководството на Община Благоевград. Потърсихме за разговор инж. Василиса Павлова – заместник-кмет по културата и хуанитарните дейности в Благоевград в опит да разберем какво се случва с културата в Благоевград.

Госпожо Павлова, какво се случва в Камерна опера-Благоевград? Досегашният директор Бойко Цветанов напусна ръководния пост обиден и огорчен. Той отправи критики към вас, че договорът му е прекратен без никакви аргументи

Това все пак е опера, която е общинско звено. Издържа се изцяло от Община Благоевград. Един личностен проблем на ръководителя, надявам се да не ескалира в такава посока, че да навреди на състава на Камерна опера, както и на хората от Благоевград. Защото ние искаме да има Камерна опера и правим всичко възможно това нещо да се случи. Бойко Цветанов като директор на операта е бил на изпитателен срок за 6 месеца до провеждането на конкурс. По негово желание, по негово подадено заявление са прекратени взаимоотношенията му с община Благоевград. Към този момент няма назначен нов директор. Там има човек, който е зам.-директор, до приемането на бюджета няма да има ново назначение на този пост.

Но защо се стигна до освобождаването на световноизвестния тенор Бойко Цветанов, който дойде в Благоевград да възроди Камерна опера като културен институт?

Ще ви дам малко повече информация. В периода, в който г-н Цветанов е бил ръководител, разходът, който Община Благоевград дава за съществуването на тази културна институция, е 172 000 лева за 6 месеца. Реализираният приход е 1000 лева от Камерна опера, в която работят 22 души. Съгласно решение на ОбС от 2014 г. приходите от дейността на всички културни институции остават за тях. Сами разбирате, че това е един изключително нисък приход на фона на този голям разход, който Община Благоемград прави само и само да просъществува тази институция. За сравнение ще ви дам справка за останалите културни институции за същия период от време, които изцяло се финансират от Общината. Ансамбъл „Пирин” е реализирал приход от 75 000 лева срещу разход от 590 000 лева, но там работят 82 души. Биг бенд-Благоевград има – разход 126 000 лева, а приход – 5600 лева. Кукленият театър е с приход от 30 000 лева, а с разход от 228 000 лева.

Според  мен не бива на всяка цена да очакваме от Камерна опера печалба…

Не посочих тези цифри в смисъл, че общината задължително очаква печалба. Просто направих справка във връзка с това какво е реализирано и какво в крайна сметка коства съществуването на този вид институция. Другото, което бе по-специфичино, е, че от този ръководител се очакваше като известен оперен изпълнител да възроди Камерна опера в състава, който е бил преди да бъде намален численият състав, като изцяо се махнат солистите. За да направи това нещо, той идва с един доста сериозен екип – диригент майстор Христо Христов и режисьорът и ПР Петър Одаджиев. Това е човек с американско образование в областта на мениджмънта, но въпреки че идва с този силен екип той много скоро след това се разделя и с двамата. Т.е. този силен екип не подпомага тази основна дейност, която се очаква от Бойко Цветанов за възраждането на Камерна опера. Освен това във времето, когато той е ръководител, пуска една докладна до Община Благоевград, в която иска допълнително 10 бройки за оркестранти. Отново само за оркестранти, без артисти солисти или певци, с които той да опита да прави този вид постановки, каквито се очаква да предлага Камерна опера като институция. Предложението му е основно за оркестранти, за да окомплектова оркестъра, което го прави едва ли не струнен оркестър, а не да се ситуира Камерна опера като институция. Не иска технически специалисти, сценографи, които са основно звено в една оперна трупа. Това непривличане на певци на щат в операта води до по-високи разходи, защото за всеки концерт той кани външни изпълнители, което е един сериозен разход. Ако по този начин трябваше да се развива Камерна опера, има ли смисъл тогава от ръководител?!

Добре тогава, каква е вашата визия за Камерна опера-Благоевград?

Идеята е съставът на Камерна опера да може да си позволява изпълнението на такъв вид музикални продукции с целия собствен състав. А по този начин, окомплектовайки състава, ние стъпваме само на музиканти, като се измества целта на тази институция.

Защо не искате да подкрепите една такава по-амбициозна програма?

Ние трябва да имаме основата, на която да градим над това, което очаквахме от него. Да, няма да е първата институция, която кани външни изпълнители, но основно да се работи с тях не е удачно.

Имаме ли местни изпълнители?

Има, разбира се. Има много, които са завършили консерватория, които могат да бъдат привлечени.

Обсъдихте ли тази стратегия за развитието на Камерна опера с досегашия директор Бойко Цветанов?

Директорът знае какво е поставено като цел за възстановяването на Камерна опера като институция, още повече е запознат с подкрепата на ОбС, където има внесено искане за възстановяване на Камерна опера на хората, които през 2018 г. са се разделили с този екип, за да има щатни оперни певци, да им се даде възможност ежеседмично да бъдат използвани в различните дейности, оперни постановки, оперно-симфонини концерти, образователна дейност, което няма как да се случи с гостуващи солисти. Понякога един хонорар на гост-солист надхвърля многократно месечната заплата на човек, назначен на турдов договор. Бойко Цветанов беше наясно какво се очаква от него. Да, никой не е спирал неговото творческо развитие като ръководител на този състав, но не на цената на това да имаме оркестър, който да осигурява сцена на външни имена като певци, тъй като наистина целта на Камерна опера като такава институция се измества.

Кой ще бъде новият ръководител на Камерна опера?

Към този момент нямаме определен човек, който да бъде ръководител на този състав. Когато се спрем на конкретно лице, ще бъдете уведомени. Но преди приемането на бюджета няма да назначаваме ръководител.

Вие  ли поискахте оставката на Бойко Цветанов?

Не, той си подаде заявление за прекратяване на взаимоотношенията, тъй като имал усещане за неразбиране от наша страна. В същия ден той беше пуснал поредната докладна, в която искаше назначаването на диригент, който в 90% от времето си не е в България.

Максим Ешкенази ли е това?

Да, за него става въпрос, това нямаше как да се случи, поредният човек, който да не присъства в Благоевград и да работи за Камерна опера, да пребивава понякога. Не бих казала, че виртуално може да бъде диригент на този състав. Този диригент е прекалено голям лукс за големите разходи, които Общината дава за Камерна опера.

Други кадрови промени в културните институции да очакваме ли?

Имаме предизвестие за пенсиониране на директора на Библиотеката, там ще има нов човек, който ще е до провеждането на конкурс. Предстои конкурс и за директор на Регионалния исторически музей. В музея позицията е конкурсна, а директорът, който е в момента, е до провеждането на конкурс. За Ансамбъл „Пирин” мисля, че те си изпълняват прекрасно работата, както и Биг-бендът.

Културата ли е най-голямото бреме на бюджета на Община Благоевград?

Културата не е нещо, което е материално измеримо. Единственото материално измерение е това колко инвестираме в развитието й и това да не допуснем нещо, което е доказало във времето някаква устойчивост, да бъде унищожено по време на управлението на г-н Томов. Затова тънко стъпваме върху леда, защото там нещата са усещания, работа, моного ресурс – и финансов, и емоционален, затова всички сме толкова чувствителни на тази тема.

Ако Франкофоли не се проведе в Благоевград, ще го отчетете ли като загуба?

Не.

Защо?

Защото това е частна институция, която има право да решава къде да се ситуира. И ако тя не се проведе в Благоевград, смятаме, че имаме силите да намерим достоен заместник на събитие като „Франкофоли” и гражданите на Благоевград да не страдат от непровеждането на този фестивал. Затова няма да го приемем като провал от наша страна.

А ще го отчетете ли като загуба за Благоевград и местната култура?

Не, не бих казала. Отново казвам – „Франкофоли“ или любителите на този вид музика са твърде малко сред гражданите на Благоевград, които участваха на този фестивал като публика. И по-скоро усещането е, че отиват на едно музикално мероприятие, каквото е фестивалът, каквото са и други подобни музикални прояви. Това им е доставило, според мен, също като публика в този фестивал усещането, че са на някакво голямо музикално мегамероприятие, което действа малко разтоварващо, но не са били там толкова като ценители на френската музика. Това е моето мнение.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене