Патриарх Неофит се срещна с новия посланик на Ватикана у нас

660_0f67c4ef135ffd6a52cdde30ecf8d017

Апостолическият нунций в България монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари направи посещение при Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Приемът се състоя в патриаршеския дом на Светейшия Български патриарх. Това съобщиха от пресцентъра на Светия Синод.

Монсеньор Анселмо Гуидо Перкурари пристигна в България на 27 юни, след като на 25 април т.г. е назначен от папа Франциск да поеме мисията на Апостолически нунций в София. В света на дипломацията постът е еквивалентен на посланик на Ватикана.

Тази първа опознавателна среща между двете страни премина в спокоен и конструктивен тон. Монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари запозна накратко патриарха с досегашните си служения, както и с ролята на апостолическите нунции и сподели, че идването му в България е първата му мисия в православна страна, че досегашните му впечатления от България и Българската православна църква са много добри и изрази надеждата, че тук ще се радва на добри отнощения с Българската православна църква и държавата.

В хода на разговора двете страни споделиха тревогата си от все по-разпространяващия се светски дух в света, отдалечаването на законодателството от традиционните нравствени ценности и ролята на християнските църкви в съхранението и утвърждаването на тези ценности. По-специално бе поставен въпроса за работата с младежите и просветителската мисия на Църквата.

Беше отчетено, че тази първа, опознавателна среща е преминала успешно и ще постави начало на отношения, основани на взаимно уважение, братски диалог и сътрудничество.

В срещата взеха участие и, отстрана на гостите: отец Ян Малчек – секретар на апостолическата нунциатура в София и отец Петко Вълов; от страна на домакините: преосвещените Тивериополски еп. Тихон – викарий на Българския патриарх, Браницки еп. Григорий – викарий на Софийския митрополит, йером. Герасим – помощник гл. секретар при Светия Синод, Теодор Атанасов – нач. кабинета при Патриарх, и Александра Карамихалева – нач. Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене