Екипът на „Заман” с ифтар в Рибново, имами готвиха вечерята за цялото село

рибново

Екипът на вестник „Заман” даде ифтар в Рибново за всички мюсюлмани, които карат в момента тежкия едномесечен пост Рамазан. Така с продуктите, платени от журналистите от печатната медия, в събота вечерта бе нахранено почти цялото село.
Подготовката за дарената вечеря започна от рано сутринта, като младежите се заеха с приготвянето на халвата, за която освен много време, се изисква и доста мъжка сила. Така в непрестанното бъркане на десертната смес, което продължи часове наред, се включиха на смени десетки млади хора от Рибново.
По-възрастните заедно с ходжите пък се заеха със скарата. Веднага след залеза на слънцето и след традиционните молитви в джамията за Рамазан Байрам се събраха мъжете от цялото село, където се проведе и общата вечеря ифтар.
В Рибново Рамазан празнуват почти всички – от децата до най-възрастните. Един месец преди големия мюсюлмански празник говеещите /постещите/ от изгрев до залез слънце не слагат нищо в устата си – нито вода, нито хляб, а тези, които пушат, за месец се разделят с порока.
Храната е разрешена след залеза на слънцето до изгрева на следващия ден. По време на поста строго е забранен и алкохолът.
Според Корана с едномесечния пост се постига прочистване на тялото и духа, както и се опрощават греховете на тези, които почитат Рамазан.
Районното мюфтийство в Гоце Делчев също всяка година събира на ифтар вечеря мюсюлмани и християни. В правото на всеки по-заможен човек или семейство е по време на Рамазан да даде своя ифтар, обясниха млади хора от Рибново.
В месеца на Рамазан във всяко село с мюсюлманско население се дава ифтар.

infomreja.bg

рибново 1

рибново 2

рибново 3

рибново 4

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене