Да се разходим из производството на Бардал

Наскоро имах възможността да обиколя „Bardahl Oil“, което наистина е Bardahl Manufacturing Corp., заводът, върху който стои голям неонов знак. Влизането в завода за производство на Bardahl в Сиатъл ме изненада. Като цяло той е съставен от основен склад, към който са добавени други по-малки складови секции. Това, което ми направи огромно впечатление бяха огромните стълбове,  придържащи дървения таван. Срещнах се с главния директор Ерик Николайсен Бардах, внук на Оле Бардах и Мери Дейвис, вицепрезидент. Това са главните отговорници, за всички висококачествени моторни масла и добавки за автомобили, които можете да намерите в Motornomaslo.bg. Те ми разказаха как Оле Бардах емигрира през 1922 г. от района на Тронхейм в Норвегия и започва да строи къщи като дърводелец. В рамките на 15 години Bardahl става милионер като генерален изпълнител и решава да опита нещо ново. През 1940 г. купува компания, която прави моторно масло и сапун.

Историята на компанията Бардал

Оле се интересува от моторните масла, но вместо да ги произвежда директно, той е по-заинтересован от подобряване на смазочната им ефективност чрез добавки. И така се ражда линията Bardahl добавки за моторни масла. В последствие тази линия се разширява до газови добавки и стотици други добавки. Казаха ми, че Bardahl Manufacturing днес произвежда всяка смазка и течност, която можете да си представите за автомобил, от охлаждащата система до смазки за задния мост. В самото начало обаче Оле Бардал е започнал с добавките.

Оле Бардах започнал да продава и тества продуктите си на състезателни автомобили, като спонсорира автомобил в Индианаполис. Но това, което наистина лансира името Bardahl, са състезанията с хидроплан. През 1951 г., когато за първи път във водите на Сиатълското езеро Вашингтон се провежда надпревара за златна купа за хидроплан, печели Стан Сайрес. Това е напълно достатъчно за Оле да постави името на Бардал на хидроплан и да събере печеливш отбор до 1957 г. До 1969 г. Бардал печели 5 златни купи и шест национални първенства.

Каква е компанията днес?

Сега компанията е огромна корпорация с мрежа от дистрибутори в 90 страни по целия свят. А асортиментът е съставен о 1000 различни видове моторни продукти. Когато започнахме да се разхождаме през завода, той посочи многото купища петрол от пода до тавана. Той каза, че техните добавки като Bardahl B1, B2 са най-продаваните им продукти. Но в неговите задгранични заводи, особено във Франция, се произвеждат много други продукти. Няма да е пресилено, ако се каже, че продуктите на Бардал са по-известни в чужбина, отколкото в САЩ.

Дъщерята на Оле Евелин Бардак Макнейл, която сега е председател на борда е първата жена, която някога е водила екип за хидроплани. Благодарение на нея, отборът ѝ печели златна купа два пъти.

Докато обикаляхме помещенията към нас се присъедини и  Ал Йънг, световен шампион по драг състезания, спонсориран от Бардал през по-голямата част от 25-годишната си състезателна кариера. Автомобилът, който той кара, зеленият Dodge Challenger от 1970 г., вече е в Музея за история и индустрия в Сиатъл. Когато Оле го среща той сигурно е останал очарован от личността му. Така го избира за посланик на компанията.

Обиколката ни завърши близо до действаща производствена линия. Производствената им линия, макар и на 60 години, работеше безотказно. От екипът обясниха, че това е така, защото я смазват с техните масла.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене