Представиха възможностите за изменение на интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Благоевград

Представиха възможността за изменение на интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Благоевград. Пресконференцията, която се проведе днес в Община Благоевград, откри заместник- кметът по европейските проекти и програми Зорница Кралева. На срещата присъстваха още главният архитект на Община Благоевград Васил Тинчев, управителят на фирмата изпълнител на поръчката- инж. Захари Донев, ръководител екип арх. Николай Николов и граждани.
Целта на Община Благоевград е чрез изменението да се усвоят повече средства по ОП „Региони в растеж”, което налага и бързата реакция на екипа. Допълването на интегрирания план ще включи 13 обекта от основно значение за Благоевград. Те ще бъдат заложени в инвестиционната програма на общината, с която тя ще кандидатства за усвояване на определените около 44 милиона лева, но следва да бъде одобрена от Управляващия орган.
Сред предложенията, които ще бъдат подложени и на обществено обсъждане са подлез за квартал „Грамада”, хотел с трибуни при стадион „Христо Ботев”, спортна база в местността „Ягоденица” в село Зелен дол, изграждане на релсово пасажерско транспортно съоръжение с въжено задвижване към м. „Зайова поляна”, основен ремонт на Зоопарк- Благоевград и възстановяване и рехабилитация на градски парк „Ловен дом” с прилежащата към него сграда на Обсерваторията. Обектите са избрани със стратегическо значение за жителите на града. С реализирането на посочените обекти ще бъде изпълнена и целта на кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов Благоевград да се превърне в привлекателно място за туристи и за живот, да има европейски вид и по този начин да привлече инвеститори.
„Ще кандидатстваме за усвояването на средствата още през първата възможна година и затова е сформирана работна група, наети са външни консултанти за допълването на интегрирани план. По този начин ще допълним и обхвата на дейностите по следващия програмен период”, каза зам.-кметът Зорница Кралева. Тя уточни, че гражданите също ще могат да дадат предложения за обекти на публично обсъждане, което ще бъде обявено допълнително.

Gradsko_Vastanoviavane

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене