Вино и ракия от България, Гърция и Македония ще се леят на Трифон Зарезан в гоцеделчевското село Делчево

Жители и гости на гоцеделчевското село Делчево ще пълнят чаши с червено и бяло вино от чешмите в центъра на населеното място. Двудневният празник на виното за Трифон Зарезан, който ще е тази събота и неделя, ще събере много туристи в подножието на Пирин планина. Те ще имат възможността да опитат вино и ракия от три държави – България, Гърция и Македония, приготвени от изкусни майстори.

В първия ден на уикенда, на 1 февруари, са конкурсите за най-добър винопроизводител и производител на ракия. В оспорваната надпревара ще участват българи, гърци и македонци. Битката ще е в четири категории – за бяла и за оцветена ракия, за бяло и червено вино, уточни кметският наместник на селището Иван Панайотов. Гръцките гости са производители на тези напитки, това е основната им дейност.

Дегустацията на предоставените за участие в конкурса напитки ще започне в 14.00 часа. Заради многото кандидати за слава процедурата ще продължи до късно вечерта. „Вино ще се лее не само от бъчвите, но дори и от чешмите в селото ни. Те се монтират специално за празника и по тях тече еликсирът на боговете, а не вода. Бяло и червено вино ще има за всеки до насита”, увери кметският управник.

Празникът за Трифон Зарезан ще продължи и в неделя. Местни жители и гости от региона и Гърция ще зарежат лозовите масиви в местността Баира край селището. Очаква се да пристигнат и кметове от Гърция, които да участват в ритуала с кмета на община Гоце Делчев – Владимир Москов.

Музикалната програма ще започне в 11,00 часа на площада в Делчево. На сцената ще се качат фолклорни групи от селата Мосомище, Баничан и Абланица, Мъжка фолклорна група „Голешовски фантове” и Фолклорна група „Росна китка”. Бабугери от село Мосомище пък ще прогонят злите сили с танците и чановете си. За всички желаещи да празнуват в Делчево община Гоце Делчев организира транспорт в неделния ден.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене