Екип от ученици и учители на СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово участва в Първа работна среща по проект Еразъм+в Италия

От 09 до 15 януари 2020 г.  в Istituto Comprensivo – гр. Боза, Италия се проведе Първата  работна среща  по  проект  „PLAY” („Да опознаем детството чрез игрите“) на програма Еразъм+, финансиран от Европейската комисия. Екип от двама преподаватели и пет ученици от СУ „Никола Вапцаров”- Хаджидимово, участваха в тази мобилност. Това са старши учителят по БЕЛ и френски език и координатор на проекта Заприна Глушкова, старши учителят Кипра Праматарова и учениците Александра Александрова – 7. клас, Дани Терзиева, Ивана Чапкънова, Нели Попова и Стефания Воденичарова от 5. клас.

Средно училище „Никола Вапцаров“ има богат почти десетгодишен опит в изпълнението на проекти с партньори от различни училища в Европа. Настоящият проект „Да опознаем детството чрез игрите“ е разработен със съдействието на 5 европейски страни. Партньори са Средно училище от град  Itea Karditsas – Гърция, Основно училище от Лозово – Северна Македония, Средно училище от  Vila Nova de Gaia – Португалия, Основно училище от Боза – Италия и средното училище в Хаджидимово – България. Основната му задача е чрез обединяване на  образователни звена от пет различни страни да се обсъди общия проблем – насилието и тормоза в училище. Идеята на проекта има за цел да разгледа в подробности трудностите относно този проблем и чрез игрите от миналото, наречени „Игрите на баба и дядо“ да се намали до минимум агресията в училище. Хубав начин да се предотврати това е играенето на   състезателни традиционни игри, където честната игра се превръща в предимство и се развива в интерес към сътрудничество и участие.

От друга страна пък се цели сътрудничеството и комуникацията чрез ИКТ да засилят преподавателските практики въз основа на многообразието и обмена. Проектът е на френски език, но въпреки това се насърчава комуникацията на всички езици на страните партньори.

Първата работна среща премина под мотото „Стари игри и аромат на миналото“. Това бе първа възможност за обмяна на идеи с европейските партньори от Гърция, Португалия, Италия и Северна Македония. Учениците от училището-домакин бяха подготвили мило посрещане със знамената на всички страни.

В програмата на срещата бяха включени разнообразни дейности: избор на лого на проекта, където победител бе логото на Португалия, посещение на Барумини – културно-исторически обект, който през 1996 г. е класифициран като световно наследство от ЮНЕСКО, културна обиколка на Алес (Zeppara) и музея на традиционните играчки, екскурзия до Каляри, работни ателиета, в които учениците приготвиха традиционни за страната си ястия, след което последва дегустация. Всеки екип трябваше да представи традиционното си ястие в шест думи.

По проекта за тази учебна година предстоят  още интересни дейности и работни срещи в Северна Македония през месец февруари.

„По време на работното ателие нашият екип представи традиционната за България шопска салата, а мотото звучеше така: „Сирене и шопска салата се топят в нашата уста“. С интерес учениците се включиха в дейностите, предложени им от партньора координатор на срещата, а именно училището в Боза, целящи да докажат, че работейки в екип, нещата винаги се получават. Най-интересен и за учители, и за ученици беше концерта спектакъл на Гала вечерята, която бе организирана със съдействието на общината и родителската общност. Той бе съпътстван от презентации, видеа, народни танци и песни от всеки партньор. Учениците на СУ „Никола Вапцаров“ с автентичните народни носии и танци накараха публиката да ги аплодира на крака.

Образователните обмените по европейски проекти са силно преживяване, заради  свободата, непринудеността и неочакваните  приятелства. Такъв е и зарядът на тийнейджърската емоция.“ – каза координаторът на проекта Заприна Глушкова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене