Връчват златна лаврова клонка за д-р Иван Гаджев в Детройт ДНЕС

ec9c97c17a5ef1b5917f47e255d849cd_1306089586
Българският културен център в Детройт организира на днес на 15 ноември от 12:30 часа тържество, на което ще бъде връчена почетната награда – Златна лаврова клонка, на д-р Иван Гаджев – за цялостен принос за запазването на българския национален дух и история.

До настоящия момент, няма българин от Средния Запад на САЩ, който да е получавал такова отличие и няма друг номиниран.

Тържеството ще се състои в Balkan American Community Center Michigan, 1451 E Big Beaver Rd, Troy, Michigan.

Наградата ще бъде връчена от генералния консул на Р. България в Чикаго Симеон Стоилов. Гостите на тържеството ще могат да се запознаят с творчеството на г-н Гаджев.

Програмата ще продължи с дискусия на тема „25 години демокрация“

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ И СПЕЦИАЛЕН КОМЕНТАР ПО ТЕМАТА ОЧАКВАЙТЕ СКОРО НА СТРАНИЦИТЕ НА ВЕСТНИК ГРАДЪТ И ТОП ПРЕСА

 

Български културен център в Детройт

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-––––––––––

* Иван Илиев Гаджев е роден в гр. Неврокоп (днешен гр. Гоце Делчев), България, на 23 декември 1937 г. Завършва гимназиално образование в родния си град през 1954-1955 г. Служи в трудова повинност през 1956-1957 г. До 1962 г. му е отказвано да следва в българско висше учебно заведение. През 1960 г. успява с помощта на лекар – симпатизант на ВМРО, да се запише в Старозагорския ветеринарен техникум. Накрая успява да стане студент по ветеринарна медицина в София и завършва през 1967 г. За кратко е главен ветеринарен лекар на три ТКЗС-та в шестнадесет села в Гоцеделчевско – районите на Сатовча, Кочан и Слащен.

Баща му, учител в Неврокоп и секретар-касиер на Околийския комитет на ВМРО от 1924-1934 г., е убит без съд и присъда от комунистите на 5 октомври 1944 г. Поради настояването му да се преразгледа случаят с убийството на неговия баща, отношенията му с ръководството на БКП и ДС в Гоце Делчев се влошават. Д-р Гаджев е принуден да премине нелегално строго охраняваната българо-гръцка граница на 3 юли 1968 г., за да си търси политическо убежище.

Пристига в САЩ на 22 декември 1968 г., където се установява за постоянно в гр. Детройт, щата Мичиган. Дипломира се като първия български ветеринарен лекар в Северна Америка. През 1973 г. се оженва за Флоранс Христова, българка, родена в САЩ, с която имат пет деца, на които са дали българските имена Катерина, Илия, Тодор, Христо и Мария. Собственик на модерна ветеринарна лечебница за домашни животни в Детройт от 16 януари 1974 до декември 2002 г., когато се пенсионира.

Бил е активен член на българската емигрантска колония в Северна Америка, секретар на ЦК на Македонската патриотична организация (МПО) за Северна Америка, Австралия и Европа, председател на МПО „Татковина“ – Детройт, и сътрудник на Български национален фронт (БНФ) на д-р Иван Дочев.

През 1976 г. създава Македоно-български научен институт „Св. Климент Охридски“ в Детройт. След признаването на Република Македония от България на 16 януари 1992 г. Институтът се преименува и разраства като Институт по история на българската емиграция в Северна Америка. Години наред д-р Гаджев е събирал спомени на наши емигранти, членове на ВМРО, съратници на Тодор Александров, лична кореспонденция на Ванче Михайлов. С висока стойност са документите за създаването на българските православни църкви в Северна Америка, на Македонската патриотична организация (МПО), Българския национален фронт (БНФ) и други български емигрантски организации.

Това, което България, Славянският комитет в София, Комитетът за българите в чужбина и Държавната агенция за българите в чужбина не са могли или не поискаха да направят, го прави семейството на д-р Гаджев. През 2001 г., за да задоволи нуждите на Института, д-р Гаджев построява специална триетажна сграда до родния си дом в центъра на гр. Гоце Делчев и премества от САЩ натрупания огромен архив и библиотека. Архивът съдържа 60 тона архивни материали, фото- и аудиоархив, списък на дарилите архиви на старите емигранти, разговори с тях с пожелания към българската нация.

Д-р Иван Гаджев е автор на книгите “История на българската емиграция в Северна Америка. Поглед отвътре. Т.1. 1860-1944 г.”;  “История на българската емиграция в Северна Америка. Поглед отвътре. Т.2. България, мащеха наша. 1944-1989 г.”, Иван Михайлов. Отвъд легендите” в два тома; “Непримиримият Илия Минев. От първо лице и другите за него”; „Лушин“ (посветена на баща му Илия Гаджев, издадена в пет тома)  и други. Участвал е в редица телевизионни интервюта и дискусии. Спонсорирал е множество автори, изследвали историята на България, Балканския полуостров, както и историята на българите в Северна Америка.

Д-р Гаджев е получавал и други признания, от различни организации, за приноса си към българската емиграция и изследването на историята й в Северна Америка. През 2004 г. е номиниран от в. „24 часа“ по инициативата „Достойни българи“; Същата година е награден с паметния медал „Иван Вазов“ от Държавната агенция за българите в чужбина; През 2005 г. е награден като „Будител на годината“ от ВМРО – Гоце Делчев; Избиран е за „Българин на годината в САЩ“ за цялостната му творческа и обществена дейност, по инициатива на Междунарoдния институт по антропология, гр. Солт Лейк Сити, и интернет изданието www.Eurochicago.com.

В нашето издание личността и делото на д-р Иван Гаджев са били представяни неведнъж (вж. тук)

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене