Сурови глоби грозят кръшкачите в ОбС – Гоце Делчев

Всяко тримесечие Общинският съвет в Гоце Делчев ще изготвя пълна и подробна справка за разходите си и ще я разпраща по електронните пощи на всичките общински съветници. По този начин на всеки 3 месеца ще се прави обстоен анализ на разходите и така ще се търсят възможности за намаляването им.

Тази новост е залегнала в предложението за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет в Гоце Делчев, неговите комисии и взаимодействието му с Общинска администрация. Същото е подписано от председателя на ОбС Димитър Балтаджиев и вероятно ще влезе на обсъждане още на януарската сесия на местния парламент.

В предложението, направено на основание чл. 21, ал. 3 от ЗМСМА и чл. 93, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – гр. Гоце Делчев, неговите комисии и взаимодействието му с Общинска администрация, има всъщност доста нови неща и всяко от тях влиза на обсъждане със съответната мотивировка.

Сред новостите е идеята за участие в заседания на Общинския съвет и неговите комисии общинският съветник да получава общо месечно възнаграждение в размер на 70 на сто от средната брутна заплата на Общинска администрация за съответния месец. До момента председателите на комисиите вземаха повече. Мотивите за предложената финансова корекция са идеята за равнопоставеност на всички съветници и фактът, че през годините назад в много случаи редовите членове на комисии се оказвали много по-подготвени с материалите, отколкото председателят на съответната комисия.

Другото предложение касае пряко ангажираността на съветниците преди сесия. По принцип тогава те би трябвало да се приготвят за гласуванията, запознавайки се предварително с материалите по отделните точки, но в болшинството от случаите идват напълно неподготвени и на място в зала разбират какво има за гласуване.

Съгласно новото предложение в Гоце Делчев трябва да се допълни чл. 49 от правилника с алинея, според която „При необходимост от допълнителни материали, справки, отчети и анализи по конкретен проект на решение, включен в дневния ред, всеки член на комисията може да отправи питане до автора на предложението чрез електронната поща на звеното. Отговор на питането трябва да бъде изпратен обратно на електронните пощи на всички общински съветници до края на следващия работен ден“. Посочените мотиви са свързани с практиката, която до момента показвала, че почти всеки проект на решение не съдържа цялата необходима информация и обосновка за приемането му, така възникват допълнителни въпроси, които биха могли да бъдат зададени онлайн, спестявайки време. По този начин време ще се пести и от съответните отговори, които също ще се изпращат на електронните пощи на съветниците. Като цяло вносителят на предложението се надява така работата на ОбС да се оптимизира, ускори и да стане по-качествена.

Предложени са и промени при гласуването – занапред в случай на равенство на гласовете предложението ще се смята за отхвърлено.

Новост е опитът да се сложи край на логореята на някои общински съветници, които непрекъснато искат време за изказвания, реплики и дуплики. През следващите 4 г. председателят ще е длъжен да дава думата на всеки общински съветник, когато я поиска в рамките на дискусиите по въпроси от дневния ред, и по веднъж на заседание по въпроси от дневния ред, при това за не повече от 5 минути. Освен това всеки общински съветник ще може да бъде избран за председател само на една постоянна комисия, за да се избегне по-голямото натоварване на някои съветници в сравнение с колегите им.

Ако предложените изменения се гласуват ан блок от местните парламентаристи, те ще си наложат и значителни финансови санкции за кръшкане от сесии и заседания на комисиите.

Предложението е за всяко неучастие в заседание на ОбС санкцията да е 250 лева, а за кръшкане от заседание на комисия – 100 лева. Интересни са мотивите към това предложение: „Отсъствието на съветници от заседание на ОбС прави изключително лошо впечатление сред обществеността, заради което се понижава доверието в Общинския съвет като цяло, а отсъствието на съветници от комисии е знак на неуважение към останалите присъстващи на заседанието и спъва работата им, защото понякога се рискува и кворумът“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене