Вътрешният министър уволни за „ЧНГ” ексшефа на КАТ – Благоевград ст. инспектор Данаил Стоицов, той обжалва в съда

Министърът на МВР Младен Маринов уволни разследвания за длъжностно престъпление шеф на КАТ – Благоевград ст. инспектор Данаил Стоицов.

Заповедта за дисциплинарното наказание е изготвена на 27 декември 2019 г. ,съобщава в. „Струма“. Дотогава полицейският началник беше временно отстранен от работа близо година и половина  приключване.

Припомняме, че той беше арестуван на 22 май 2018 г. в служебния си кабинет при акция на „Вътрешна сигурност“ и Национална следствена служба. „Предметът на разследването е престъпления по служба и корупционни престъпления на шефа на КАТ – Благоевград. Делото е образувано по сигнал на „Вътрешна сигурност”, разследването е продължило няколко месеца. Днешните процесуално-следствени действия бяха извършени съвместно от следователи от Национална следствена служба, прокурор от Окръжна прокуратура, подпомагани от служители на „Вътрешна сигурност“- МВР”, обяви след акцията директорът на Национална следствена служба Борислав Сарафов. Данаил Стоицов беше арестуван, а впоследствие съдът му наложи мярка „задържане под стража“, след като му бяха повдигнати три обвинения. Първото за незаконно притежаване на оръжие и патрони, второто за подкуп за това, че е изискал и приел от различни лица 5300 лева, както и вещи и услуги с имуществен характер, изразяващи се в предварително запазване на комбинация от цифри за  регистрационни табели, като е получил облага от определени лица. Третото бе за престъпление по служба за това, че на 4 май 2018 г. си превишил правата,  като осигурил конвой на тежкотоварен камион на фирма да стигне от Дамяница до село Бело поле, без за това да е уведомено Областно пътно управление, като по този начин е спестено плащането на пътна такса.

Прокуратурата повдигна обвинения и на благоевградчаните Бойко Шарков и експолицая Никола Доганджийски за това, че помагали на шефа на КАТ за уреждане на табелите с желани номера, като на тях им бяха наложени парични гаранции, респективно по 7000 и 6000 лв. След около два месеца в ареста съдът пусна под парична гаранция от 10 000 лв. и Данаил Стоицов. Тъй като шефът на КАТ беше временно отстранен от работа, докато трае разследването, на мястото му бяха поставени като временни шефове благоевградските катаджии Петър Овнарски, Димитър Николов и Славчо Ангелов, а преди месец застана софиянецът Цветан Ангелов, който става титуляр след уволнението на Данаил Стоицов.

Ексшефът на КАТ обжалва заповедта за дисциплинарно уволнение в съда с мотива, че обвиненията за подкуп при уреждане на така наречените „бързи номера“ не били доказани. Пистолетът „Макаров“, открит в каса в служебния кабинет на Данаил Стоицов, се оказа на неговия бивш колега Малин Халачев, който му го оставил за временно съхранение, докато бил в чужбина. Парите в касата пък били от спонсори за участие на полицейския отбор по футбол на предстоящ турнир в курорта Албена. Данаил Стоицов бил определен за ръководител на отбора на ОД на МВР – Благоевград със заповед на директора, а полицаите футболисти освободени от работа.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене