ДО КОГА ЮЗУ ВСЕ ЗА СРАМ! Плагиатство, маймунджилъци и позор на българското образование! Вън Юруков от ЮЗУ! ВИЖТЕ ЗАЩО:

Борислав Юруков - този човек е срам за българското образование!

Борислав Юруков – този човек е срам за българското образование!

Ръководителят на катедра „Германистика и романистика” в ЮЗУ „Н. Рилски” – Благоевград професор д-р Елисавета Бояджиева е уличена в плагиатство от Комисията по академична етика при министъра на образованието и науката. С този факт  дългодишната преподавателка във Филологическия факултет на Югозападния университет, заемаща шефски пост, както и най-високата академична длъжност, намери място сред малцината, влезли в историята като учени, получили официално признание, че са плагиати, което в най-общ план може да бъде определено като заимстване на чужди научни постижения, текстове, анализи, модели и др., и представянето им като собствени. Според закона в срок от 60 дни ректорът на ЮЗУ проф. Борислав Юруков трябва да отнеме професорската титла на Е. Бояджиева и да я уволни.

Около името на проф. Бояджиева се разшумя в началото на 2018 г., когато в ЮЗУ бе обявен конкурс за професор по общо и сравнително езикознание (морфосинтаксис на английски език) и шефката на катедрата бе единствен кандидат за заемането на академичната длъжност. По този повод десет членове на академичната общност на англицистите в България от 3 университета – Софийския, НБУ и Шуменския, изпратиха открито писмо до просветния министър Красимир Вълчев, в което твърдят, че Е. Бояджиева е известна в академичната общност с това, че при всеки неин опит да се хабилитира е регистрирано плагиатство.

През 1999 г. Бояджиева не става доцент поради съмнения за плагиатство и заради констатирано слабо владеене на английски език, обясняват англицистите. Въпреки това тя става доцент по общо и сравнително езикознание през 2005 г.

През 2011 г. кандидатства за професорско място в „Английска филология”, но конкурсът пропада, макар че Бояджиева е единствен кандидат – отново заради съмнения за плагиатство, пише в писмото, подписано от проф. дфн Татяна Стойчева, проф. д-р Мира Ковачева, проф. д-р Владимир Трендафилов от СУ „Св. Климент Охридски“, проф. д-р Румяна Тодорова от ШУ „Епископ Константин Преславски“, доценти и главни асистенти.

Тогава от ЮЗУ обясниха, че университетът не е компетентен орган и не може да се произнесе има ли плагиатство, или не. Това трябва да направи съответното научно жури по конкурса за заемане на академичната длъжност, но подобно становище, доказващо плагиатство, няма. Така въпреки броженията и обясненията, които от университета трябваше да дават пред МОН, процедурата и конкурсът не бяха прекратени и Елисавета Бояджиева стана професор.

С изменение в сила от 5.05.2018 г. на ЗРАСРБ /Закона за развитие на академичния състав в Република България/ бе създадена Комисия по академична етика, която от името на министъра да извършва проверки относно: нарушения при провежданите процедури за присъждането на научни степени или за заемането на академични длъжности; наличието на плагиатство в дисертационните трудове и представените за оценяване публикации, недостоверност на представените научни данни. Докладите на комисията, съставена от 5-има професори, са публични и се качват на страницата на МОН. Този, касаещ Елисавета Бояджиева, също е виден за всички, публикуван на 31.12.2019 г., и е адресиран до министъра на образованието Красимир Вълчев.

От изложеното става ясно, че след подадени общо три сигнала /съответно на 25.06., 28.06. и 16.09.2019 г./ от доц. М.С. от Нов български университет и от проф. И. В., хоноруван преподавател към Нов български университет, комисията започва разследване срещу Елисавета Бояджиева. Избрани са и трима арбитри в лицето на проф. Д.Я. – Нов български университет; проф. М.К. – Софийски университет „Св. Климент Охридски“; проф. Р.Т. – Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”, които разглеждат сигналите за наличие на плагиатство в публикациите на проф. Е.Б. и по-конкретно в публикациите, представени от нея в процедура по конкурс за заемане на академична длъжност „професор“ по професионално направление 2.1. „Филология/Общо и сравнително

езикознание“ (Морфосинтаксис на английския език), обявен в „Държавен вестник“, бр. 81/10.10.2017 г. за нуждите на Филологическия факултет при ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, приключил успешно за д-р Е.Б. през 2018 г.

„Комисията по академична етика се запозна с всички документи, становища и мнения по сигнала и единодушно стигна до представените по-долу изводи. В становищата на арбитрите, включително в техните отговори на становището на Е.Б., се разглежда и анализира цялата професионална кариера на последната с акцент върху успешния за нея конкурс за заемане на академичната длъжност „професор“ от 2017-2018 г. И тримата арбитри са единодушни за наличието на плагиатство в представените за този конкурс публикации, както и за ненадеждния в научно отношение характер на част от използваните в тях източници (предимно електронни сайтове).

Комисията по академична етика подкрепя общото мнение на арбитрите, че представянето на „всеизвестни факти, термини и тези“, според проф. Е.Б., не оправдава отсъствието на коректно, конкретно и точно цитиране на използваните източници. Това е неотменимо изискване към всяка научна публикация, включително към тези, представяни в конкурси за придобиване на академични длъжности. Отсъствието на правилно цитиране поставя под въпрос научния характер на съответните публикации”, категорични са от Комисията по академична етика с председател проф. Венцислав Динчев и членове проф. Николай Денков, проф. Веска Георгиева, проф. Радослав Радев, проф. Дончо Хрусанов и препоръчват на министъра на образованието и науката да запознае ръководството на Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград с резултата от извършената проверка.

„На основание чл. 35, ал. 1, т. 1 и ал. 3 от ЗРАСРБ ректорът на висшето училище следва да упражни своите правомощия по чл. 58, ал. 1, т. 4 от Закона за висшето образование, като в срок от 60 (шестдесет) дни уведоми Министерството на образованието и науката за предприетите мерки”. Така завършва докладът на Комисията по академична етика по случая с Елисавета Бояджиева. Въпросните членове и алинеи гласят, че когато бъде доказано по законоустановения ред плагиатство или недостоверност на представените научни данни в научните трудове, въз основа на които е придобило или е участвало в процедура за придобиване на научна степен, или е заело, или е участвало в конкурс за заемане на академична длъжност, лицето трябва да бъде освободено от академична длъжност, като в такива случаи се отнема и научната степен, придобита по реда на този закон, с която е свързано нарушението. Отнемането на научна степен и освобождаването от длъжност се извършват от ректора на висшето училище по реда на Закона за висшето образование и правилника на висшето училище.

С други думи, в срок от два месеца ректорът на ЮЗУ проф. Борислав Юруков трябва да уволни и да отнеме професорската титла на Елисавета Бояджиева. В противен случай при неспазване на законовите изисквания министърът на образованието може да отстрани самия ректор.

А иначе проф. Бояджиева се прочу и миналата година, когато скандализира академичната общност с пост в социалните мрежи. Тогава тя публикува в личния си Фейсбук поздрав по случай Годината на Свинята /глигана/ според китайския календар, който шокира нейни колеги. „Искам да съм свиня, а не ръководител катедра! Искам кочина, а не кабинет! Искам да грухтя, а не да сипя мъдри мисли! Искам да квича, а не да слушам квиченето на всички, „по-равни“ от мен! Искам някой да ми пълни копанката и да не ми я рита! Искам да съм егоистична и самодоволна свиня – поне за ден-два. Ммм даа…Честита Година на СВИНЯТА!“ – гласи постът на проф. Бояджиева, придружен с талисман за 2019 г. – колаж на блажено излегнало се прасе, пременено с коледна шапка и гащи.

Написаното от шефката на основното звено, меко казано, възмути преподавателите. Някои бяха категорични, че подобно изказване си е за университетската комисия по академична етика, на която според информацията, качена на сайта на ЮЗУ, член е и самата проф. Бояджиева.

От ръководството на университета не коментираха случая, а самата професорка обясни, че Фейсбук не е за хора без чувство за хумор, искала да се пошегува и да честити Китайската Нова година на приятелите си. По думите й постът бил шега и циркулирал в публичното пространство от 40 години. Все пак проф. Бояджиева призна, че шефът й се обадил и тя махнала поста, но за съжаление оставали следи.

„Всеки човек прави в живота си простотии и аз направих такава, за което съжалявам. Повече няма да се повтори”, каза накрая проф. Бояджиева, която ръководи една от най-стратегическите катедри на университета, обезпечаваща чуждоезиковата подготовка на редица бакалавърски, магистърски и докторантски програми на ЮЗУ.

Преди малко повече от месец в благоевградския университет се разигра и друга прелюбопитна ситуация. Бившият зам. ректор и два мандата декан на Филологическия факултет проф. д-р Антони Стоилов бе подкрепен от колеги те си специалисти по български език, за да оглави именно катедра „Български език“. Факултетният съвет обаче не уважи решението на катедрения съвет и доказаният специалист по писменна и говорна култура, диалектология и морфология проф. Стоилов не получи достатъчно гласове, за да оглави катедрата, в която преподава. За сметка на това пък Елисавета Бояджиева стана за трети последователен мандат /от 4 години/ ръководител на катедра „Германистика и романистика“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене