Само един от хората на Петричкия Ескобар в пандиза

Признати за виновни са аверите на Огнян Атанасов българския Ескобар! Четирима от хората на наркобарона получиха първите си присъди след наркоакцията от 2010 г., научи „България Днес“. Шефката на спецсъда Мариета Райкова наказва Валентин Петров с 4 г. затвор. При арестите преди 9 г. става ясно, че той е животновъд и отглежда 150 крави.

Като участници в групата на Ескобар са осъдени Марин Яръмов и Васил Кръстев-Цульо, които се отървават с по 3 г. условно с 5-годишен изпитатален срок. С наказанието Яръмов е глобен 5 бона. За петия погнат като член на престъпната задруга Ангел Трайков магистратите не откриват доказателства и го оправдават.

Делото срещу разбитата наркогрупа от Петричко тръгна в Софийския градски съд, но заболяла заседателка го рестартира и то е пратено в спецсъда. Покрай обиколките между инстанциите трима от 9-членната банда признават вина и сключват споразумения на излежаното. Янко Янков се договаря за 6 месеца, а Ивайло Симеонов и Петър Митев – за 2 г. и 3 месеца.

Единствено босът се спасява от наказание от родната Темида. Няколко дела срещу Огнян Атанасов са прекратени, защото той е предаден на Гърция преди година. По този начин той се отървава от съдебно преследване у нас за шеф на наркобанда и пране на пари.

При полицейската операция през март 2010 г. в къщата на Огнян Атанасов са открити 55 хил. евро, 4500 долара, злато и амфетамини. От домовете на неговите подчинени са иззети килограм кокаин, 900 г хероин, 7000 долара и около 300 хил. евро

Наркобосът престоява в килията няколко месеца и е пуснат под домашен арест заради влошено здраве. Лекарите установяват, че той страда от болестта на Паркинсон, има и нарушения на речта и паметта. На заседанията известният подсъдим идва в съда с инвалидна количка. Заради болежки и психически проблеми процесът срещу родния Ескобар и компания буксува около година, като през това време той се лекува в психиатрия.

Здравословните оплаквания не умилостивяват Комисията за отнемане на престъпно имущество. Още през 2007 г. тя образува производство за отнемане на имоти за 165 100 лв., придобити от престъпна дейност. Окончателното решение на Върховния касационен съд става ясно през януари т.г. Магистратите конфискуват на семейството на Огнян и Даниела Атанасови 27 декара ниви в Тополница, 52 декара земеделски имот в село Генерал Тодоров, дялов капитал в търговско дружество „Стемма“, апартамент в Сандански и техни автомобили.

Към момента Петричкия Ескобар е като мъртъв за българското правосъдие, коментират юристи. Заради предаването му на Гърция делата му у нас са прекратени.

През февруари т.г. Огнян Атанасов получи доживотен затвор за наркотрафик от Тричленния апелативен съд в Солун. Магистратите му лепнаха и допълнително още 10 години лишаване от свобода за трафик на хероин и кокаин в периода август 1998 – май 1999 г. С наказанието е определена и глоба от 130 хиляди евро за 56-годишния българин.

Фантома от долината на Струма, както още е известен Атанасов, влиза в полезрението на полицията още през 90-те години, когато успява да шитне 2 кила кокаин на гръцко ченге под прикритие. Бандитът от петричкото село Тополница е обявен от местните власти за най-големия трафикант на Балканите, който контролира канали за дрога от България за Гърция.

Трепери, чака отмъщение

След завръщането си в гръцкия зандан Петричкия Ескобар се страхува от отмъщение. Той замесва местно ченге в подкуп към магистрати, за да се отърве с по-лека присъда. Адвокат от Атина и бивш полицай отнасят по 3 г. и половина за измамата. Затова Атанасов се опасява от разчистване на сметки.

През далечната 1996 г. българинът получава доживотен затвор в южната ни съседка, но две години по-късно успява да избяга. Той споделя, че условията зад решетките са били непоносими и е ставал жертва на насилие и гаври. Заради ужаса отслабва 80 кила.

Вестник Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене