Археолози искат още 3 месеца за разкопки на Лот 2 от АМ Струма край Мурсалево

разкопки 2

След повече от три месеца разкопки археолозите работещи по трасето на Лот 2 от АМ Струма поискаха удължаване с още 3 месеца на разкопките край Мурсалево. Неолитното селище в местността „Деве боаз“ е ценно не само за България, но и за Европа, защото от тук е тръгнала европейската цивилизация. Причината е множеството уникални находки открити в обекта, сред които и знатен предмет на възраст от 6 000 години. Това коментира днес проф. Васил Николов, който изрази огорчението си от скорошно изявление на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, че проучванията по Лот 2 не са открили нищо особено и ценно.
„Обидно е това, че след като един български министър е бил тук и е видял, и казал добри думи за това, което открива, за находките… след това дава интервю и казва, че нищо особено не е открито“, каза проф. Васил Николов, ръководител на екипа археолози.
Разкопките край Мурсалево вчера са инспектирани от министъра на културата Петър Стоянович и комисия от министерството.
„Комисия от Министерството на културата беше вчера тук. Тя се запозна с резултатите, с останките. Това е комисия от специалисти и тя прецени, че това, което сме намерили, задължително трябва да бъде проучено до край. Така че тя предлага на Министъра на културата удължаване на срока на разкопките след края на договора с три месеца. Сега вече Министърът на културата трябва да прецени за това удължение“, допълни още проф. Васил Николов.
Ако министър Стоянович удължи срока на разкопките до края на ноември, трябва от АПИ да се договори и дофинансиране на работата на обекта, за където ще са нужни още около 300 -350 хиляди лева допълнително, добави проф. Николов.
Той обясни че след края на разкопките селището, разположено на площ от над 10 декара, ще бъде насипано за да може по него да мине АМ Струма.

Е79

разкопки

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене