ВиК секторът в Пиринско има нужда от инвестиции за 1 млрд. лв.

Необходимите инвестиции за територията на област Благоевград в сектор ВиК са в размер на над 1 млрд. лева. Подобни средства не могат да бъдат осигурени от цените на ВиК услугите без да се надвиши прагът на социалната поносимост, поради което е от съществено значение доизграждането на системите да стане с максимално включване на средствата от Европейски съюз. Условие за това е консолидация в един действащ ВиК оператор в Пиринско. Това напомнят от ВиК ЕООД в Благоевград по повод информацията, че Петрич иска да се отдели от Асоциацията по ВиК и да „търси самостоятелни варианти в изпълнение на разпоредбите чл. 198б от Закона за водите“.

От ведомството на инж. Росица Димитрова припомнят, че Министерски съвет определя държавната политика в отрасъл ВиК, която е насочена към постигане на финансово, технически и екологично устойчив ВиК отрасъл и предоставяне на ВиК услуги с високо качество на социално поносими за потребителите цени. През 2012 г. от парламента е одобрена Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор в Република България, като пред отрасъла са заложени 4 стратегически цели:

– Да се доизгради ВиК инфраструктурата в страната, така че да се постигне съответствие с директивите на Европейския съюз в областта на водите;

– Да се поддържа адекватно съществуващата ВиК инфраструктура, като постоянно се подменя и реконструира, за да има устойчивост на предоставяните услуги;

– Да се повиши ефективността в отрасъла, предвид факта, че поради демографската криза населението и респективно консумацията на вода намаляват, а за да се поддържат системите ще трябва да се генерират средства от цената на предоставяните услуги, които да са достатъчни за поддръжката на ВиК системите;

– Цените на услугите да не превишават прага на социална поносимост, който към момента, съгласно действащото законодателство, е 2,5% от средния доход на домакинство.

За изпълнение на стратегическите цели за територията на страната през последните години са проведени редица дейности, с които работата в отрасъла се доближава все повече до добрите европейски практики и се уеднаквява с останалите страни от съюза. В тази връзка по поръчка на Световна банка са разработени Регионални генерални планове за територията на страната.

Към настоящия момент членове на Асоциация по ВиК Благоевград са всички общини от област Благоевград с изключение на община Сандански и община Кресна. „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград обслужва 11 общини. Община Петрич е член на Асоциация по ВиК Благоевград от 19.09.2017 г. и съгласно одобрения от КЕВР бизнес план за развитие на дейността на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград за периода 2017 – 2021 г. и сключеното Допълнително споразумение с Асоциация по ВиК Благоевград от 09.10.2018 г. предоставянето на ВиК услуги на територията на община Петрич ще стартира от 01.01.2020 г. Твърденията, че община Струмяни не е част от Асоциация по ВиК Благоевград не отговарят на истината и „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград продължава да предоставя водоснабдителни услуги на територията на община Струмяни, категорична е управителката на водното дружество Росица Димитрова.

Във връзка с изказванията свързани с повишаване цените на предлаганите ВиК услуги от ВИК-Благоевград отбелязват, че цената на услугата „доставяне на вода“, която потребителите от община Петрич са заплащали в последните 12 години не отразява адекватно увеличаването на цените на електроенергията, горивата, работната ръка и други, повлияващи цената на ВиК услугите във времето. Бизнес планът за развитие на дейността на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград за периода 2017 – 2021 г. е съгласуван от членовете на Асоциация по ВиК Благоевград, включително и от община Петрич. С Решение № БП-Ц-12 от 29.11.2018 г. на КЕВР са утвърдени цените за предоставяне на ВиК услуги, с които се осигуряват средства за инвестиции и обновяване на ВиК системите и съоръженията.

Съгласно одобрената инвестиционна програма по Допълнително споразумение към Договора с Асоциация по ВиК за община Петрич са предвидени инвестиции в размер на 3 570 000 лв. Комплексната цена на услугата включва три компонента „доставяне на питейна вода“, „отвеждане на отпадъчни води“ и „пречистване на отпадъчни води“. На територията на община Петрич не се предоставя услугата „пречистване на отпадъчни води“, а „отвеждане на отпадъчни води“ има едва в няколко населени места от общината.

Към момента потребителите в община Петрич заплащат комплексна цена в размер на 1,09 лв/ куб.м. без ДДС. Действащата цена, прилагана на територията обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград, без услугата пречистване, е в размер на 1,476 лв/куб.м. без ДДС. В села без изградена канализационна мрежа действащата цена на „ВиК“ ООД – Петрич е 0,97 лв/куб.м. без ДДС, а на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград – 1,264 лева /куб.м. Внушенията на управителя на „ВиК“ ООД – Петрич, за „драстично увеличение“ в цената на предлаганите услуги не отговарят на истината, смята Димитрова.

При месечно потребление на вода за питейно-битови нужди от 3 куб.м. на месец на жител, цената, която ще се заплаща за доставяне на вода е 4,55 лева/месечно на жител. Ако за някои лица има драстична разлика в разходите за доставяне на вода, то това означава, че в тези домакинства водата се ползва не само по предназначение, а и за напояване. В заключение искаме да отбележим, че естествената тенденция в световен мащаб е за окрупняване на операторите и предоставяне на услугите на по-голям брой потребители, с което се позволява осигуряване на достатъчно финансови средства за инвестиции, оперативни дейности и развитие на персонала.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене