Преизбраха Станишев за лидер на “Коалиция за България”

Станишев
Сменя името и добавя нови партии към съюза

Соцлидерът Сергей Станишев е преизбран за председател на Коалиция за България, съобщава „Стандарт“. Лидерите на партиите, участващи във формацията, са имали свое заседание в понеделник. Срещата на партийните шефове се е случила само ден след като Станишев обяви решението си за свикване на заседание на 48-ия конгрес на БСП на 27 юли за избор на нов лидер на червените.

На коалиционната дискусия БСП е била представлявана от Станишев, партия „Български социалдемократи“ от Георги Анастасов, партия „Движение за социален хуманизъм“ от Александър Радославов, „Европейска сигурност и интеграция“ от Тома Томов, Комунистическата партия на България от Александър Паунов, Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ с председател Спас Панчев, партия „Нова зора“ на Минчо Минчев и партия „Политическо движение ЕВРОРОМА“, представлявана от Цветелин Кънчев. Партийните лидери очаквано гласували Станишев да остане председател на коалицията около БСП. Но по негова идея се съгласили, че формацията трябва да се разшири. И да се яви на предсрочните парламентарни избори с ново име. По време на съботния пленум на „Позитано“ 20 Станишев вече лансира идеята си да прави български ПАСОК. И по почина на общогръцкото ляво движение у нас да бъде създадено широка лява коалиция.

Очаква се в нея да влезе Политически клуб „Екогласност“ на Емил Георгиев. Той стана депутат от групата на червените, след като Станишев влезе в ЕП. Досега „Екогласност“ участваше в Коалиция за България, но чрез партийно споразумение само с БСП. Лидери, участвали в председателската среща в понеделник, дадоха да се разбере, че за предсрочните парламентарни избори е малко вероятно и АБВ да влезе в коалицията им. Председателите на левите партии поискали сами срещата със Станишев. И се съгласили името на коалицията да се промени на „БСП-лява коалиция“ или „нещо такова, но БСП да е в заглавието на формацията“. Обичайно преди избори на „Позитано“ 20 отново се коментира и самостоятелно участие на БСП във вота. Дори и червените опозиционери обаче смятат, че трябва да се явят с широка лява коалиция.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене