КЗК: 24 фирми са били в картел при санирането в Гоце Делчев и Търговище ,всички са санкционирани , ето пълния списък на заговорниците

147 761 лв. е общият размер на санкциите на участниците в обществената поръчка на община Търговище, а 250 413 лв. е общият размер на санкциите на участниците в обществената поръчка на община Гоце Делчев.

Комисията за защита на конкуренцията санкционира 24 фирми за участие в картели за манипулиране на обществени поръчки по националната програма за саниране в Търговище и Гоце Делчев.

Общият размер на наложените санкции е 398 174 лв., от които 147 761 лв. е общият размер на санкциите на участниците в обществената поръчка на община Търговище, а 250 413 лв. е общият размер на санкциите на участниците в обществената поръчка на община Гоце Делчев.

Обществените поръчки с установени нарушения са с предмет извършване на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сгради, и за енергийна ефективност и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки. КЗК установява, че участниците по всяка една от двете обществени поръчки са се споразумели относно разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и относно цените, които да предложат на възложителите.

Споразуменията имат за цел пълно предотвратяване на конкуренцията при подаването на оферти в процедурите за възлагане на обществени поръчки като определят печелившия участник по всяка обособена позиция и така предопределят избора на възложителите. Изводите на Комисията се основават на събрана електронна кореспонденция между участниците, информация и доказателства от възложителите, както и от самите участници.

Същевременно обаче част от тези предприятия са се възползвали от Програмата за освобождаване от санкция/намаляване на санкции в случай на участие на предприятие в таен картел, като са подали искания и са представили доказателства, които помагат за доказването на нарушенията. В резултат от сътрудничеството им в производството, комисията е предоставила пълно освобождаване от санкция на едно дружество и намаляване на санкциите на две други дружества.

Предстои Комисията да се произнесе и относно предявените с Определение № 725/20.06.2019 г. твърдения за манипулиране на обществена поръчка по Националната програма за енергийна ефективност на община Пловдив от участващите в нея 33 предприятия.

Наложени са имуществени санкции на:

„Мултиплекс инженеринг“ ЕООД,

„ВМЛ – консулт“ ЕООД,

„Димитров и син“ ЕООД,

„Адапт“ ЕООД,

„Архкон Проект“ ООД,

„Евиданс инженеринг“ ЕООД,

„Тобо инвест“ ЕООД, „Фрибул“ ООД,

„Корект“ ЕООД,

„Инфрам“ ЕООД,

„Интконс“ ЕООД,

„Ен Екип“ ООД

„Протико Ил“ ООД,

„ВМЛ – консулт“ ЕООД,

„Архкон Проект“ ООД,

„Евиданс инженеринг“ ЕООД,

„Протико Ил“ ООД,

„Консултантска Инженерна група“ ООД,

„Кимтекс – ЛС“ ООД,

„Експрес Консулт“ ЕООД,

„Соларват“ ЕООД, „БОАЛ“ ООД,

„Пешев“ ЕООД,

„Джи Ер Ен Пауър България“ ООД,

„Пловдивинвест“ АД,

„Стройконтрол“ ООД,

„Си Енд Би Енерджиконсулт“ ЕООД и

„Енерджи Про Дм“ ЕООД.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене