Кметът Румен Томов противозаконно на поста? Задават ли се кметски избори в Благоевград?

Сигнал за нарушение във връзка с участие на кмета на Благоевград Румен Томов в търговско предприятие внесе днес ексградоначалникът Атанас Камбитов в Общинска избирателна комисия. В сигнала си бившият кмет иска прекратяване на правомощията на Румен Томов на основание чл. 42, ал. 1, т. 5 от ЗМСМА.

В жалбата си Атанас Камбитов пише:

„УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

При извършена от мен справка в електронната система на АВ – Търговски регистър, установих, че Кметът на община Благоевград, г-н Румен Томов, понастоящем е вписан като Едноличен търговец с фирма ЕТ „РУМЕН ТОМОВ – АЛМА-ЕМ“, с ЕИК 030423586, със седалище и адрес на управление: гр. Благоевград, ул. „Братя Дерменджиеви“ №9. Горното представлява нарушение на императивната разпоредба на чл. 41, ал. 1 от ЗМСМА, и е основание за предсрочно прекратяване на правомощията на г-н Томов като Кмет на общината. Обстоятелствата, че г-н Томов е сключил сделка за продажба на Търговското си предприятие и е прехвърлил същото в полза на сина си на 27.11.2019 година не спира извършеното нарушение, тъй като ЕТ „Румен Томов – АЛМА-ЕМ‘, с ЕИК 030423586, не е заличен от Търговския регистър и към момента продължава да бъде вписан и като търговец по смисъла на Търговския закон. Правоприемникът на г-н Томов е регистриран като отделен ЕТ, с нов ЕИК, а Кмета на община Благоевград не е поискал от Търговски регистър заличаването му като търговец в законоустановения срок до 04.12.2019 г.

В горния смисъл е трайната съдебна практика, дадена в Решение №13689 от 15.10.2019 г. по адм. д. № 8387/2019 г. на Върховния административен съд и др.

Моля да извършите необходимата проверка и с оглед правомощията си да постановите решение, с което да прекратите предсрочно правомощията на Кмета на Община Благоевград, със законните последици от това.“.

Факт е, че адвокат Анастасия Гебова е извършила прехвърляне на търговското предприятие на ЕТ „Румен Томов – АЛМА-ЕМ“. Предприятието обаче не е заличено от Търговския регистър и то реално продължава да съществува. Т.е. ако това предприятие реши, може отново да започне да осъществява търговска дейност, тъй като реално продължава да съществува.

Според член 41 на ЗМСМА кметовете на общини не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон. Те са длъжни в едномесечен срок от обявяването на изборните резултати да предприемат необходимите действия за прекратяване на дейността на търговското дружество и да уведомят писмено за това председателя на общинския съвет и общинската избирателна комисия. До този следобяд такова писмено уведомление от Румен Томов не е постъпвало в ОИК – Благоевград, коментира председателят на комисията адвокат Мартин Бусаров.

Председателя на ОИК-Благоевград потвърди за Е-79 нюз, че във връзка с подадения сигнал утре избирателната комисия ще проведе заседание, на което всички членове ще бъдат запознати със съдържанието на документа, след което ще започне процедура по събиране на доказателства. По думите на адвокат Бусаров, до края на седмицата ще бъде проведено заседание по същество, на което ОИК ще се произнесе официално във връзка с изложените факти в сигнала.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене