ВКС намали 4 пъти присъдата на К. Гюргаков, обвинен за жестоко убийство  на Митьо Сърбина  от  Гоце Делчев

Върховен касационен съд намали драстично присъдата на убиеца от гърменското с. Огняново Костадин Гюргаков, който миналата година получи от благоевградските окръжни магистрати 18 г. затвор при първоначален строг режим на излежаване на наказанието, пише „Струма“.

В окончателното си решение, което е без право на обжалване, първо наказателно отделение на ВКС с председател Румен Петров преквалифицира деянието на Гюргаков от умишлено убийство с особена жестокост по значително по-лекия член от НК „в условията на неизбежна самоотбрана“ и свали присъдата на 4 г., при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието.

За решението си ВКС се позова на пренебрегнатите от по-ниските съдебни състави обстоятелства, че убитият – 57-годишният Димитър Ангелов, с прякор Сърбина, всъщност пръв нападнал с метална тръба Гюргаков и приятеля му Георги Стоилов.

Припомняме, че жестокият инцидент стана на 24 януари 2014 г. в жк „Юг” в гр. Гоце Делчев, пред дома на Димитър Ангелов. След свада по-рано в местна кръчма Ангелов видял от терасата на апартамента си, че отдолу минават Гюргаков и Стоилов, извикал ги да го изчакат, грабнал метална тръба и слязъл да се саморазправя с тях. В хода на уличната схватка Гюргаков успял да се докопа до тръбата и разбил с нея черепа на нападателя, след което я изхвърлил в близката река. После Гюргаков и Стоилов седнали в близката кръчма да си допият, но на излизане били задържани от полицията.

Съгласно влязлата вече в сила окончателна присъда Костадин Гюргаков трябва да остане в затвора до януари 2022 г., тъй като от 2 г. лежи в Самораново. И след излизане на свобода извършеното от него обаче ще му тежи като воденичен камък до края на дните му, защото в присъдата има и решение на магистратите да изплати 100 000 лв. обезщетение на съпругата на починалия, по 70 000 лв. на двамата му синове, плюс 5000 лв. съдебни разноски и 9600 лв. държавни такси върху уважения размер на предявените съдебни искове. По тази причина той ще влезе в огромния списък на осъдените да плащат, които остават цял живот длъжници и всъщност никога не се издължават – единственото му притежание е малко тракторче, с което човекът се прехранва понякога, правейки услуги на съселяните си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене