Ангел Джамбазки участва в конференция на ЕКР за детската бедност в ЕС

Българският евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки взе участие в организираната от бившия полски министър-председател Беата Шилдо конференция, която бе посветена на детската бедност в рамките на Европейския съюз и начините за борба с нея. Въпрос, който беше посочен като един от приоритетите във встъпителната реч на новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Участие в конференцията взеха представители на полското правителство, евродепутати и експерти от Полша, Германия, Словакия.

Децата и семейството са най-голяма ценност в нашето общество. Същевременно по данни на „Евростат“ 24,9% от децата между 0 и 17 години в ЕС са в риск от бедност и социално изключване.

Проблемът с детската бедност е пряко свързан с неграмотността, с липсата на дрехи, на жилища. Липсата на образование води много често до липса на трудови навици, което води до тотална маргинализация – един затворен кръг, отбеляза Джамбазки.

Заместник-председателят на ВМРО запозна присъстващите си колеги, експерти и гости с примери за огромно отрицателно въздействие и недоброжелателна експлоатация от НПО-та, които водят до задълбочаване на сериозността на този общоевропейски проблем. Джамбазки даде пример със средствата в размер на над един милиард лева, които са отпуснати за интеграция на циганите в периода между 2007 и 2017/2018 година и усвоени от около 500 неправителствени организации. След завършването  на проекта или управляваната от тях програма голяма част от тях престават да съществуват. Това е ясно доказателство за липсата на намерение да постигнат реални резултати, показващо усвояването на пари за определен кръг от хора.

Наскоро в България един документ – „Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“ породи широк обществен дебат и напрежение. Зад нея стоят НПО-та, които получават пари от три добре известни фондации – „Норвежки финансов фонд“, Фондация „Отворено общество“ и фондация „ОУК“. Всички те подкрепят и налагат Истанбулската конвенция и подобни на нея актове. Налагат политики срещу традиционното семейство и приетите социални и морални ценности. За щастие, тази стратегия, подобно на Истанбулската конвенция, не бе приета, допълни още Джамбазки по време на конференцията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене