50 000 лв. безлихвен заем тегли Община Банско за топлото през зимата

Община Банско ще изтегли безлихвен заем от 50 000 лева, за да се гарантира функционирането на „Топлоснабдяване Банско“ ЕООД. Това решение взеха вчера на своето заседание общинските съветници. Целта е да се осъществи навременно и качествено снабдване с топлинна енергия през зимата. Заемът ще бъде възстановен на две равни вноски през първите пет месеца на 2020 г. и 2021 г.
Целта е да се осигури топлото за всички детски градини и училища, за обществени сгради и хотели, които се отопляват от общинското дружество.

Казусът предизвика оживени дискусии в местния парламент. Стана ясно, че е депозирана молба за напускане от управителя на „Топлоснабдяване Банско“ ЕООД – Димитър Мунин. Те бяха провокирани от непрекъснатите проблеми в топлоснабдяването от началото на отоплителния сезон, като особено критично е положението в последните няколко дни.
Димитър Мунин е заявил на председателя на ОбС – Димитър Русков, и на други общински съветници, че задълженията до края на октомври са 113 хил. лв. и че на склад няма никакво гориво – чипс.

Димитър Русков определи поведението на Мунин като непрофесионално, а действията му като саботаж, защото в риск са поставени детските градини, училищата и социалните заведения в Банско.
Тежкото състояние на „Топлоснабдяване Банско“ ЕООД се усложнява и от факта, че не е изпълнено решение на Общински съвет за прехвърляне активите към предприятието, поясни съветникът Александър Весков, който е участвал в среща по проблема с представители на фирмата, собственик на активите, „Тевно“ЕООД, и банката кредитор. Започналата процедура по прехвърляне на активите е била прекратена едностранно от Мунин, без да бъдат уведомени страните-дарители.
Кметът Иван Кадев съобщи пред общинските съветници допълнителна информация във връзка с оставката на управителя на дружеството. Мунин е заявил решението си да напусне поста на управител в деня след обявяване на официалните резултати на изборите за кмет.

„Още по време на предизборната кампания, ми беше известно, че общинското предприятие е в изключително тежко състояние. Последвалите проверки показаха, че не само в техническо отношение има проблеми, а и безстопанствеността е в особено сериозни размери и като финансови параметри. Все още не е ясно как са разходвани 200 хил. лв., които са прехвърлени от Община Банско на предприятието през юли 2018 г. и от какво са натрупани задължения в размер не на 113 хиляди, а на 130 хиляди лева до началото на ноември 2019 г. Затова Мунин може да бъде освободен от длъжност, но не и от отговорност. Задължително е назначаването на одит!“, заяви кметът пред съветниците.

Съветниците приеха решение за включването на Община Банско в Националната кампания „Достъп до спорт в общините“ и излязоха с декларация за достъп до спорт на хората с интелектуални затруднения. Единодушно беше прието решение за запазване на цената на храната в млечната кухня. Предстоящите стартове за Световната купа по ски, които ще се проведат в Банско през януари 2020 г. ще бъдат подпомогнати финансово със средства от общинския бюджет за новата година.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене