Ахмет Питарев от Рибново нагости цяло селото за хаир, готвачи и десетки мъже приготвиха вкусната гозба и въртяха халвата

Днес от името на Ахмед Питарев от гърменското село Рибново са поканени на вечеря за хаир жителите на цялото село, която започва веднага след обедната молитва-Джума. Гостите бяха посрещнати в местното читалище където бяха подредени маси.

Няколко казана с вкусна гозба бяха раздадени за здраве и хаир на домакина Ахмед Питарев и семейството му. Вкусната рибанска халва пък въртяха от рано сутринта десетки млади и здрави мъже от селото които помогнаха за приготвянето на уникалния и традиционен десерт, който е неизбежна част от менюто при сватби и погребения и всякакви други празници в селото.

Така и този петък въпреки студеното време още от снощи в Рибново започна приготовлението за поредната „вечеря“, на която Ахмед Питарев покани  жителите на цялото село Рибново след обедната петъчна молитва.

Традицията за даването на „вечеря“ за цялото село приживе от местните жители на Рибново е въведена преди няколко години и се изпълнява само в Рибново в целия гоцеделчевски регион.

С даването приживе на „вечеря за „хаир“ местните хора са убедени, че изпълняват задълженията пред Всевишния както и с това поемат приживе ангажимента на близките си. За случая задължително се приготвя традиционната халва както и ястия с месо като казаните с храната и халвата се зареждат от рано сутринта, а млади и по възрастни мъже се редят да въртят вкусната халва, която изисква продължително и интензивно бъркане докато стане готова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене