Административен съд – Благоевград потвърди решение на ОИК – Разлог за състава на Общински съвет – Разлог

С решение № 2594 от 28.11.2019 г. Административен съд – Благоевград потвърждава Решение № 118/ 28.10.2019г. на Общинска избирателна комисия – Разлог, с което е обявен резултата от произведените на 27.10.2019 г. избори за общински съветници на община Разлог.

Делото бе образувано по жалба на Марин Христов – кандидат за общински съветник от листата на ДПС. 13 от общо избраните 21 общински съветници като заинтересовани страни, лично и с адвокати, се явиха в съдебна зала по оспореното решение на ОИК Разлог, в частта за разпределението на мандатите между партиите и коалициите, според броя преференции за отделните кандидати, и имената на избраните за общински съветници.

Съдът прие жалбата за неоснователна. Съображенията са следните: Видно от представените и приети като доказателство по делото протоколи на секционните избирателни комисии, изборите са преминали в спокойна и нормална обстановка. Съдът не допусна повторна проверка и преброяване на недействителните бюлетини от трите изборни секции в село Баня по твърдения, че голяма част от отчетените общо 425 недействителни бюлетини в посочените три секции са действителни, което е довело до невярно отчитане на изборния резултат. По делото жалбоподателят не представи каквито и да било доказателства за неправилно отчитане действителността на подадените бюлетини за избор на общински съветници, респективно че е налице неправилно отчитане на действителни бюлетини като недействителни. „Сам по себе си, големият брой недействителни гласове, подаден в трите СИК, респективно субективното виждане на оспорващия, че най- вероятно те са подадени за него, също не обуславя необходимост нито от повторен оглед, проверка и преброяване на изборните бюлетини в посочените 3 бр. СИК, нито води на извода, че са налице установени съществени нарушения на изборния процес, водещи до различен от отчетения резултат“, е посочено в мотивите на съда. За решението е взет предвид и факта, че  протоколите на изборните комисии са подписани без особено мнение, липсват данни за възникнали спорове между членовете при преброяване и отчитане на бюлетините, освен това валидността и законността на вота е гарантирана и чрез представителството на всички партии и коалиции в секционните комисии като членове, както и застъпници. В изборния ден не са постъпвали и никакви сигнали и жалби за нарушения на избирателния процес.

Решението може да се обжалва в 7-дневен срок пред Върховния административен съд на Република България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене