От началото на новата година са засечени няколко леки труса в Гоцеделчевско

феф

Иван Кочаров (отговорник сеизмична станция)

Не могат да се правят краткосрочни прогнози за земетресенията, категорични са сеизмолозите. В България се извършват сеизмологични изследвания от 110 години, а в Япония от векове, но нито ние нито японците можем да прогнозираме трусовете.

– От началото на годината колко земетресения са станали?

Иван Кочаров ( отговорник сеизмична станция): От началото на годината 2-3 слаби. Най-често в нашия район се случват под Ковачевица, около Гърмен и в гръцко на около 12 км. Машината, която имаме е снабдена с датчик, който се намира на твърда скала извън сградата като имаме и записващо устройство, което усилва – едното 100000 пъти , а другото 20000 пъти. Устройството може да се направи на 6-часов режим, 12-часов режим или на 24 часа. Когато има сеизмични вълни приемника ги засича, а след това се изписват на хартията.Без име

Съвременните сеизмични станции изпращат по телеметричен път в реално време сигналите от регистрираните вълни в автоматизиран център, там тези сигнали се регистрират, обработват и се съхраняват в цифров вид от специализирани компютри.

За три миути могат да се получат предварителните данни за епицентъра и магнитуда на земетресенията. В интернет също може да се следи тази информация, достатъчно е да се напише – сеизмични събития в България и веднага излиза сайт с карта, на която мигаща червена точка отбелязва мястото на последното земетресение, във и около България.дцсдцс

До сеизмичната станция над село Мусомищ стигат данни дори и земетресения станали в Чили. Най- силното земетресение за 2014 г. в Гоце Делчев е било на 24-ти май. Най-застрашени места в Югозападна България са Кресна, Благоевград, Сандански и Петрич.

Най-голямото земетресение станало в крупнишко-кресненското земетръсно огнище станало през 1904 г. с прогнозируем магнитуд 7-8 степен по рихтер, 1-11 по Медведев. Цикъл на повторяемост на това земетресение не е известен.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене